Criză în SUA: Guvernul american se închide! Este pentru prima dată în istorie când acest lucru se întâmplă când un partid controlează Congresul şi Casa Albă

Autor: Florin Casota Postat la 20 ianuarie 2018 8507 afişări

Criză în SUA: Guvernul american se închide! Este pentru prima dată în istorie când acest lucru se întâmplă când un partid controlează Congresul şi Casa Albă

Guvernul american s-a închis vineri noapte după ce câţiva republican s-au alăturat democraţilor blocând o măsură crucială care ar fi adus o finanţare pe termen scurt pentru Pentagon şi alte agenţii federale, informează Financial Times.

Votul din Senatul SUA asupra propunerii legislative de finanţare temporară a guvernului pentru a se evita 'oprirea' activităţii administraţiei federale şi a prelungi termenul de negociere a bugetului, a întrunit vineri noaptea 50 de voturi pentru şi 48 de împotrivă, insuficiente însă faţă de numărul necesar, de 60 de voturi în favoarea proiectului.

Aşadar, în jur de 750.000 de anagajaţi în administraţie nu se vor întoarce luni la muncă decât dacă se găseşte vreo soluţie în acest weekend. Această închidere parţială coincide cu aniversarea primului an de mandat a lui Donald Trump la Casa Albă.

Guvernul american a trecut prin aceste experienţe de trei ori în ultimii 25 de ani. Ultima dată când guvernul Statelor Unite a fost nevoit să închidă din lipsă de fonduri a fost în octombrie 2013, cu Barack Obama la Casa Albă, o pauză care a durat 16 zile.

Totuşi, acest "shutdown" este prima dată când are loc atunci când acelaşi partid, cel republican în acest caz, controlează atât congresul cât şi Casa Albă.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.