Criză acută în Europa: Franţa a rămas fără unt, iar preţurile au explodat

Postat la 07 noiembrie 2017 204 afişări

Cererea înregistrată la nivel global şi reducerea stocurilor au majorat preţul untului; în contextul în care supermarketurile nu vor să plătească mai mult, producătorii îşi exportă marfa, iar Franţa se confruntă cu lipsa ingredientului folosit deseori în bucătărie, potrivit Bloomberg.

Criză acută în Europa: Franţa a rămas fără unt, iar preţurile au explodat

„Problema are legătură cu faptul că este un război al preţurilor între retailerii francezi”, spune Thierry Roquefeuil, preşedintele federaţiei producătorilor de lapte FNPL. „Retailerii francezi refuză să crească preţurile, chiar şi cu câţiva cenţi, chiar şi în cazul untului. Producătorii de lactate remarcă că este o cerere externă la preţuri mai mari, aşa că vând în afară”, explică Roquefeuil, scrie Gândul.

 

Preţurile globale ale untului aproape s-au triplat, ajungând la 7.000 de euro tona de la 2.500 de euro, în 2016, potrivit Agritel, o companie de consultanţă cu sediul în Paris. În Europa, preţurile au ajuns la 6.500 de euro tona, în luna septembrie, cel mai ridicat nivel de când Comisia Europeană a început să colecteze astfel de date.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.