LIVE: ZF REAL ESTATE by Storia.ro - Paradoxul pieţei de birouri

Creditele ipotecare cu dobândă negativă stabilesc o nouă etapă în industria de banking

Postat la 18 august 2019 165 afişări

În timp ce potenţialii debitori urmăresc o rată a dobânzii zero sau negativă, o bancă din Danemarca a ajuns să plătească cumpărătorii de case pentru a-şi face credite ipotecare, scrie Bloomberg.

Creditele ipotecare cu dobândă negativă stabilesc o nouă etapă în industria de banking

Jyske Bank , al treilea cel mai mare creditor din Danemarca, a anunţat la începutul lunii august o rată ipotecară de -0,5%, înainte de comisioane. Între timp, Nordea Bank Abp oferă credite ipotecare de 30 de ani la o dobândă anuală de doar 0,5%.

Ultimii ani au reprezentat o perioadă în care băncile au redus semnificativ rata dobânzii, distorsionând economia tradiţională a împrumuturilor. Acest lucru se observă cel mai bine Europa, unde rata de împrumut pentru locuinţe din zona euro a scăzut la 1,65% în iunie, cea mai mică valoarea înregistrată din ultimii 20 de ani.

În timp ce unele regiuni au rezistat tendinţei, costurile împrumutului sunt aproape la pământ în cele mai multe pieţe. Acest lucru a înăsprit concurenţa între creditori pentru împrumuturile imobiliare.

Costurile ipotecare sunt destul de mari în Ungaria, deoarece autorităţile de reglementare au îndepărtat aproape toţi debitorii de la împrumuturi cu rată variabilă mai mică, dar nesigură. În prezent, o ipotecă cu dobândă fixă de 10 ani este în jur de 5%, comparativ cu ratele pieţei monetare aproape de zero.

Nevoia de siguranţă a fost accentuată de amintirile creditelor ipotecare plasate în franci elveţieni înainte de criza financiară. Declinul forintului în faţa francului a lovit la acel moment aproximativ 1 milion de unguri.

Ratele ipotecare au crescut în Grecia, din cauza datoriilor de stat şi ale corporaţiilor. Împrumuturile pentru locuinţe au avut o rată variabilă medie de 3,08% în iunie, o creştere de 11 puncte faţă valoarea din anul trecut.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
dobanda,
credite ipotecare,
industrie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.