Constantin: Consiliile judeţene au primit peste 380.000 de cereri de atestate de producători

Autor: Andrei Mazurchievici Postat la 04 mai 2015 57 afişări

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că producătorii agricoli au solicitat peste 380.000 de cereri pentru atestate şi 300.000 de carnete de comercializare, pentru a respecta astfel noile prevederi legislative, care au intrat în vigoare la 1 mai.

Legea 145/2014 se referă la stabilirea unor măsuri de reglementare a pieţei produselor din sectorul agricol şi a intrat în vigoare la 1 mai.

"Legea se aplică producătorilor care produc şi care vor să comercializeze produsele pe care le obţin. După aplicarea acestei legi, consumatorii vor cunoaşte mult mai multe lucruri despre produsele pe care le cumpără din piaţă, despre calitatea acelor produse şi a locului de provenienţă a acestora. Toţi producătorii vor primi în termen de cinci zile de când au făcut solicitarea actele pentru activitatea pe care o desfăşoară. La nivel naţional sunt solicitate de consiliile judeţene 380.000 de atestate de producători şi au fost solicitate peste 300.000 de carnete de comercializare. Momentan nu avem o situaţie centralizată a numărului de atestate care au ajuns la producători. E posibil să fie cazuri izolate prin care aceste atestate să nu fi ajuns deja la producători, dar nu va exista nicio derogare de la lege", a spus Constantin.

Ministrul a afirmat că atestatul de producător, care înlocuieşte certificatul de producător, are o valabilitate de un an, în timp ce un carnet nou de comercializare va fi emis doar după ce precedentul va fi completat în întregime.

"În ultimele şase luni, autorităţile statului, Ministerul Agriculturii, consiliile judeţene, primăriile s-au pregătit pentru intrarea în vigoare a noului atestat de producător, care înlocuieşte certificatul de producător, dar şi noul document care se referă la carnetul de comercializare. Atestatul de producător este eliberat de primărie şi avizat şi de asociaţia de profil, dacă ea există pe raza localităţii respective. În cazul în care ea nu există, direcţia agricolă avizează suprafeţele şi datele care sunt înscrise în atestatul de producător", a adăugat Constantin.

Daniel Constantin susţine că scopul acestei legi este de a proteja producătorii agricoli şi nu de a-i sancţiona.

"Sancţiunile, din punctul meu de vedere, merg către cei care comercializează în mod ilegal. Intermediarii se vor orienta către o formă comercială, dovada fiind că au la dispoziţie în continuare 60% din piaţă. De la 1 mai, toţi producătorii trebuie să aibă un atestat de producător. De asemenea, carnetul de comercializare oferă informaţii suplimentare vizavi de produsele care se comercializează, dar oferă şi protecţia necesară producătorului agricol şi produselor care se comercializează", a subliniat Constantin.

Potrivit Legii 145/2014, producătorii agricoli vor beneficia de 40% din spaţiile de vânzare din pieţe.

"Producătorul care doreşte să comercializeze direct în pieţele de desfacere, va avea acces la minimul 40% din spaţiile din pieţe. Am informat Administraţia Pieţelor vizavi de obligativitatea de a se acorda minimum 40% către cei care au atestat şi carnet de comercializare. Dacă producătorul vrea să comercializeze singur marfa la viaţă poate să o facă dacă pe acel carnet de comercializare completează de fiecare dată cantitatea care se comercializează, produsul respectiv şi locul unde merge cu marfa", a explicat Constantin.

În cazul în care un producător va decide să nu vândă direct produsele în pieţe, acesta are posibilitatea să cedeze marfa către un intermediar, care va fi obligat să emită bon fiscal către cumpărătorul final.

"Dacă acel producător decide să vândă marfa respectivă şi să nu o comercializeze, trebuie să elibereze către cea care a vândut-o, persoană fizică autorizată, societate comercială, o filă din carnetul de comercializare pe care îl are la dispoziţie. Cu acea filă, comerciantul merge la piaţă şi trebuie să emită bon fiscal, să aibă casă de marcat. Producătorul agricol vinde fără bon fiscal, iar ceilalţi comercianţi trebuie să vândă un bon fiscal. Forma de organizare depinde de cel care comercializează. În piaţă va fi favorizat producătorul şi este foarte posibil să vedem două preţuri pentru acelaşi produs, unul cu TVA de 9% şi unul fără", a mai spus Constantin.

Daniel Constantin a precizat că prin noua lege producătorii agricoli nu vor fi impozitaţi de două ori pentru munca depusă.

"Nu va exista o dublă impozitare prin această lege. Nu ne interesează cantitatea vândută de un producător, se plăteşte impozit pe norma de venit. De exemplu, ne interesează foarte clar ca un cioban care are 20 de oi, să vândă marfa de la 20 de oi, iar un cioban cu cinci oi să nu poate vinde marfa ca şi cum ar avea 200 de oi, el fiind de fapt un comerciant intermediar", a conchis Constantin.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
AGRICULTURĂ,
ATESTATE,
/actualitate/constantin-consiliile-judetene-au-primit-peste-380-000-de-cereri-de-atestate-de-producatori-14207369
14207369
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.