Consiliul de Securitate ONU îi îndeamnă pe israelieni şi palestinieni să revină la negocieri

Autor: Gaidau Ion Postat la 21 august 2014 33 afişări

Consiliul de Securitate ONU i-a îndemnat miercuri pe israelieni şi palestinieni să se întoarcă la masa de negocieri pentru a găsi rapid un acord în vederea unui armistiţiu de lungă durată.

Într-o declaraţie adoptată în unanimitate de cele 15 state membre, Consiliul a anunţat că "oferă sprijin total pentru iniţiativa egipteană şi a îndemnat părţile (israeliană şi palestiniană) să reia negocierile pentru a ajunge rapid la o încetare a focului de lungă durată şi stabilă".

Textul redactat de Franţa a fost adoptat după ce mişcarea islamistă palestiniană Hamas a apreciat că negocierile de la Cairo s-au încheiat definitiv.

Cel puţin 22 de palestinieni, dintre care nouă copii, au fost ucişi de când mişcarea islamistă Hamas şi statul evreu au reînceput schimburile de tiruri de rachete şi atacuri aeriene marţi seara, fără să aştepte exprirarea armistiţiului de nouă zile la miezul nopţii.

Primele două victime ale noilor violenţe sunt soţia şi fiica lui Mohammed Deif, şeful Brigăzilor Ezzedine al-Qassam, aripa militară a Hamas.

În cursul serii de miercuri, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedine al-Qassam a transmis un avertisment companiilor aeriene internaţionale care au zboruri spre aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv, cerându-le să suspende cursele începând de joi.

"Avertizăm companiile aeriene internaţionale şi le îndemnăm să suspende zborurile spre aeroportul Ben Gurion începând de joi dimineaţă", a declarat Abu Obeida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam.

În faţa presei, la Tel Aviv, premierul israelian Benjamin Netanyahu a repetat că ţara sa va continua operaţiunile împotriva Hamas, adăugând că "liderii unor organizaţii teroriste sunt ţinte legitime".

În textul adoptat miercuri, Consiliul îşi exprimă "profunda îngrijorare" în legătură cu reluarea ostilităţilor şi le cere tuturor părţilor să "împiedice escaladarea conflictului prin semnarea imediat a unui armistiţiu umanitar", primul pas spre o pace durabilă.

Partea israeliană solicită demilitarizarea Fâşiei Gaza, o enclavă palestiniană controlată de Hamas, afirmând că nu vrea să negocieze "sub bombe".

Palestinienii au afirmat în repetate rânduri că nu vor semna un acord care nu va include anularea blocadei impuse de Israel asupra Fâşiei Gaza.

În pofida disensiunilor, Egiptul, care mediază negocierile dintre Israel şi Hamas, îndeamnă cele două părţi să reia discuţiile de pace.


Care sunt etapele de management ale unui proiect co-finanţat prin fonduri structurale?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ONU,
ISRAEL,
PALESTINIENI
/actualitate/consiliul-de-securitate-onu-ii-indeamna-pe-israelieni-si-palestinieni-sa-revina-la-negocieri-13123400
13123400
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.