Confederaţia Naţională a Patronatului Român: Oamenii de afaceri români sunt discriminaţi în raport cu cei străini

Autor: Georgiana Călin Postat la 19 octombrie 2017 151 afişări

Oamenii de afaceri români sunt discriminaţi în raport cu cei străini, cărora nu li se fac dosare penale în ritmul în care se întâmplă acest lucru cu investitorii autohtoni, au afirmat oamenii de afaceri prezenţi la dezbaterea organizată la începutul săptămânii de Confederaţia Naţională a Patronatului Roman, la iniţiativa Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc. Reprezentanţii mediului de afaceri propun schimbarea Codului fiscal şi se opun TVA-ului defalcat.

Confederaţia Naţională a Patronatului Român: Oamenii de afaceri români sunt discriminaţi în raport cu cei străini

Deşi 70% din bani vin de la firmele cu capital românesc şi doar 30% de la firmele cu capital străin, multinaţionalele au ştiut să se organizeze mai bine decât firmele romaneşti. Reprezentanţii Confederaţiei Naţionale a Patronatului Român cred că nu există egalitate de tratament între companiile cu capital românesc şi cele cu capital străin.

"Oamenii de afaceri români sunt discriminaţi în raport cu cei străini. Număraţi câţi oameni de afaceri străini au ajuns cu dosare penale, din cele 37.000 de firme străine. Câte dosare penale au firmele româneşti? Recunosc că noi nu avem experienţa lor, nu avem jurişti care costă 10.000 de euro de lună", a declarat Mohammad Murad, preşedinte FPTR.

El a mai spus că sectorul privat trebuie rupt de zona politică, trebuie să existe o delimitare şi trebuie distrusă acea discriminare, pentru existenţa a unor şanse egale. 

Oamenii de afaceri români cred că se pune accent formare pentru nivelele 1,2 de calificare, fără să se facă o evaluare a pieţei muncii. Este nevoie de o abordare sistematică, unde formarea profesională să se conducă după anumite obiective. Nu se face o estimare pe riscuri de competenţe şi, din păcate, nu avem o clasă de antreprenori educaţi.

Reprezentanţii mediului de afaceri propun schimbarea Codului fiscal şi se opun TVA-ului defalcat. În alte ţări a fost un eşec iniţiativa de a defalca TVA. Totodată, s-a propus ca firmele care au contracte cu statul ar trebui să plătească TVA- ul atunci când se încasează banii, nu când se emite factura.

Investitorii români au mai spus că statul trebuie să aibă un rol activ privind încurajarea producătorilor autohtoni, prin îmbunătăţirea sistemului de achiziţii publice, cu respectarea tuturor normelor europene privind concurenţa. Este nevoie, în paralel, de educarea potenţialilor investitori autohtoni şi de sprijin concret din partea statului pentru accesarea rapidă a fondurilor europene.

"Guvernul este deschis să comunice cu mediul privat pentru a găsi soluţii win - win. Avem nevoie de dialog constructiv, însă vă rugăm să veniţi cu soluţii concrete pe care să le analizăm şi ulterior să le punem în practică", a afirmat Ramona Chirilă Lohan, Consilier de Stat la Guvern, prezentă la dezbatere.

Pe 17 octombrie 2017, a avut loc la Phoenicia Grand Hotel prima dezbatere cu tema Capitalul Romanesc: Trecut, Prezent, Viitor, organizată de Confederaţia Naţională a Patronatului Roman, la iniţiativa Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, la care au participat reprezentanţi reprezentanţi ai confederaţiilor, ai mediului de afaceri şi ai Guvernului. Evenimentul face parte dintr-o serie de dezbateri, organizate de Confederaţia Naţională a Patronatului Roman, pe teme diverse, de interes pentru reprezentanţii mediului de afaceri şi ai mediului politic, cu privire la Economia Romaniei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.