Companii antreprenoriale. Antreprenorii campioni ai Bursei de Valori Bucureşti

Autor: Liviu Popescu Postat la 24 martie 2023 207 afişări

♦ Unul colecţionează lego, altul e medic din tată în fiu, un altul a predat istorie, doi se ştiu din facultate, şi lista continuă ♦ ZF prezintă 10 cele mai mari companii antreprenoriale de la Bursa de Valori Bucureşti în funcţie de cifra de afaceri şi povestea din spatele fiecărei companii, o poveste din care acum fac parte mii de investitori

Companii antreprenoriale. Antreprenorii campioni ai Bursei de Valori Bucureşti

Unul colecţionează lego, altul e medic din tată în fiu, un altul a predat istorie, doi se ştiu din facultate, şi lista continuă ♦ ZF prezintă 10 cele mai mari companii antreprenoriale de la Bursa de Valori Bucureşti în funcţie de cifra de afaceri şi povestea din spatele fiecărei companii, o poveste din care acum fac parte mii de investitori

Şi-au adus propriile creaţii în cea mai dură arenă în care poate intra o companie, prin listarea la Bursa de Valori Bucureşti, şi astfel au deschis drumul pentru ca mii de investitori să poată să ia parte la aceste poveşti. Au simţit pe propria piele urcuşurile şi coborâşurile bursei însă au rămas pe poziţii cu aceeaşi încredere în propria creaţie ca în prima zi.

De la un fost profesor de istorie la cei care au adus KFC şi Pizza Hut în România, la o familie de doctori care a pus bazele unui furnizor de servicii medicale private, la un om de afaceri discret în Oradea şi un inginer care se laudă cu cea mai mare colecţie de lego din lume, la foşti bancheri care se cunosc din facultate şi care acum dezvoltă apartamente în Capitală, şi evident la un IT-ist care a scris o nouă pagină la BVB, acestea sunt doar câteva din marile poveşti ale pieţei de capital din România.

Iar din aceste poveşti fac parte nu doar cei care investesc în mod direct, ci şi milioane de salariaţi români întrucât valoarea companiilor acestor antreprenori este suficient de mare încât să atragă şi fondurile de pensii Pilon II. Sunt antreprenorii de la Bursa de Valori Bucureşti, iar astăzi Ziarul Financiar le scrie povestea în funcţie de cifra de afaceri a companiilor.

Din Oradea se dă semnalul la internet

Singurul operator de telecomunicaţii mobile şi de internet listat la Bursa de Valori Bucureşti a început tranzacţionarea pe 16 mai 2017, în urma derulării celei mai mari oferte publice de vânzare de acţiuni pentru o companie privată, în valoare totală de 944 mil. lei. Şi astăzi recordul se menţine.

Prima şedinţă de tranzacţionare a fost încheiată la o evaluare a investitorilor de circa 4,12 miliarde de lei. La final de 2022 compania avea o capitalizare bursieră de 3,1 mld. lei. Un număr de 24 milioane de acţiuni au fost incluse în oferta Digi, reprezentând 25,6% din numărul total de acţiuni emise de companie. Citigroup şi Deutsche Bank AG au acţionat în calitate de coordonatori globali şi au intermediat oferta împreună cu BT Capital Partners, Raiffeisen Bank, Société Générale/BRD şi Wood & Company Financial Services. Omul de afaceri Zoltan Teszári, 52 de ani, unul extrem de discret şi despre care în cercurile restrânse de investitori se zvoneşte că ar conduce o Skoda Octavia chiar dacă o avere de sute de milioane de euro prin investiţia la Digi, este fondator şi preşedinte al companiei. El este şi acţionarul majoritar cu o deţinere de 3,6% din acţiunile de Clasa A şi 91% din RCS Management, care are 91% din drepturile de vot ale Digi. Teszári a fondat RCS & RDS în 1996. Înainte de a înfiinţa Analog CATV (o societate predecesoare a RCS & RDS), a fondat TVS Holding Braşov în anul 1992, o societate de televiziune română prin cablu, care mai târziu a fuzionat prin absorbţie cu RCS & RDS. Teszári este membru al Consiliului de Administraţie din anul 2000 şi în aprilie 2020 a fost reales în funcţia de preşedinte şi administrator neexecutiv. Actualul sau mandat urmează să expire în aprilie 2024, însă poate fi reales pentru un număr nelimitat de mandate.

Digi Communications a raportat la nouă luni din 2022 afaceri de 5,5 mld. lei şi un profit net de 355 mil. lei.

Omul de afaceri Zoltan Teszári, 52 de ani, unul extrem de discret şi despre care în cercurile restrânse de investitori se zvoneşte că ar conduce o Skoda Octavia chiar dacă o avere de sute de milioane de euro prin investiţia la Digi, este fondator şi preşedinte al companiei. El este şi acţionarul majoritar cu o deţinere de 3,6% din acţiunile de Clasa A şi 91% din RCS Management, care are 91% din drepturile de vot ale Digi.

Lego şi chimie

Combinatul chimic Chimcomplex Borzeşti s-a transferat de pe segmentul AeRO pe segmentul principal al Bursei de Valori în ianuarie 2022. Listată la bursă din 1996 încoace, în 2021 acţiunile CRC au adus un randament de 1.200% iar în 2022 au scăzut cu 23%.

La finalul anului 2022 Chimcomplex avea o capitalizare bursieră de 6,9 miliarde de lei, compania fiind controlată în mod indirect de antreprenorul Ştefan Vuza prin intermediul CRC Alchemy Holding, vehicul de investiţii cu o deţinere de 85%. Născut la Iaşi pe 15 septembrie 1969, omul de afaceri ştefan Vuza ocupă primul loc în clasamentul celor mai mari 100 de deţinători de acţiuni de la Bursa de la Bucureşti cu o avere, dată prin investiţia la Chimcomplex, de circa 5,9 mld. lei (1,2 mld. euro). “Sunt colecţionar de lego. Am început acum 19 ani şi în timp am construit cea mai mare colecţie privată de lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul iniţial! Ca antreprenor, când nu găseam soluţii la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de lego şi construiam, de multe ori fără hartă. Lego te ajută exponenţial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane şi pentru mine a reprezentat odihnă activă!”, a scris recent antreprenorul pe reţeaua de socializare în business Linkedin.

Chimcomplex este principalul producător şi furnizor de substanţe chimice vitale din regiune, fiind o companie strategică pentru economia românească, înfiinţată în 1954 la Borzeşti, Oneşti. Chimcomplex administrează în prezent cel mai mare combinat de produse chimice, cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vălcea. Compania a raportat la nouă luni din 2022 afaceri de 1,8 mld. lei şi un profit net de 182 mil. lei.

“Sunt colecţionar de lego. Am început acum 19 ani şi în timp am construit cea mai mare colecţie privată de lego din lume fără ca acesta să fi fost scopul iniţial! Ca antreprenor, când nu găseam soluţii la problemele mele curente, mă retrăgeam în sălile de lego şi construiam, de multe ori fără hartă. Lego te ajută exponenţial în creativitate, este foarte bun pentru gândirea pe mai multe planuri simultane şi pentru mine a reprezentat odihnă activă!”,

spune Ştefan Vuza, acţionar majoritar al Chimcomplex.

Aquila, a 20-a listare din 2021

Pe 29 noiembrie 2021 pe segmentul principal al Bursei de Valori Bucureşti începea tranzacţionare, Aquila, cel mai mare jucător de pe piaţa de distribuţie a bunurilor de larg consum, în urma unei oferte de 367 mil. lei prin majorarea capitalului social. Prima şedinţă a fost încheiată la 1,1 mld. lei capitalizare. La final de 2022 compania avea o evaluare de 662 mil. lei. Aceasta a fost listarea cu numărul 20 într-un an în care un bulgăre de zăpadă a adus cele mai multe companii la cota bursei de până acum.

Aquila a derulat oferta publică pentru majorarea capitalului social în perioada 8 – 16 noiembrie prin care a vândut 66.666.800 acţiuni noi la un preţ de 5,5 lei/acţiune, atât investitorilor instituţionali cât şi celor de retail. Oferta a fost intermediată de Swiss Capital, iar BRK Financial Group şi TradeVille au fost agenţi de distribuţie.

Având ca obiect principal de activitate distribuţia bunurilor de larg consum, prestări servicii de logistică şi transport internaţional şi intern, Aquila Part Prod Com a fost înfiinţată în 1994 de Alin Dociu şi Cătălin Vasile. Cei doi au acum fiecare câte 33% din companie.

Adrian Dociu, unul dintre cei doi fondatori, deţine în prezent şi poziţia de director general adjunct. Dociu şi-a desfăşurat studiile superioare în cadrul Universitaţii Ploieşti - Facultatea de Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor, unde a obţinut diploma de inginer în profilul Petrol, specializarea Forajul Sondelor şi Exploatarea Zăcămintelor de Petrol şi Gaze.

Cătălin Vasile deţine în prezent şi poziţia de director general. Vasile este absolvent al Facultăţii de Maşini şi Utilaje pentru Construcţii din cadrul Institutului de Construcţii Bucureşti şi deţine diploma de inginer în profilul Mecanic, specializarea Utilaj Tehnologic, Direcţia de Specializare Utilaj Tehnologic pentru Construcţii.

La nouă luni din 2022, Aquila a avut afaceri de 1,5 mld. lei şi un profit net de 64 mil. lei.

Medicina se predă în familie

“A venit Moş Crăciun”, spunea un reprezentant al ASF la listarea furnizorului de servicii medicale private MedLife pe

21 decembrie 2016. Intrată la tranzacţionare pe ultima sută de metri din 2016, MedLife a spart atunci gheaţa listărilor private în contextul în care de la TeraPlast din 2008 nu mai venise nicio companie privată pe segmentul principal al Bursei de Valori.

Valoarea totală a ofertei publice iniţiale a fost de 230 de milioane de lei, echivalentul a 50,5 mil. euro, pentru un pachet de 44% din acţiunile companiei. Ofertanţii au fost fondul V4C Eastern Europe Holdings (V4C), care a vândut întreaga sa participaţie în companie, 36,25%, şi International Finance Corporation (IFC), care a vândut un pachet de acţiuni de 7,75%. Oferta a fost intermediată de Raiffeisen Bank ca lider de consorţiu şi Wood & Co. Prima şedinţă de tranzacţionare a fost încheiată la capitalizarea de 530 mil. lei pentru ca la final de 2022 compania să fie evaluată de investitori la aproximativ 2,2 mld. lei.

În prezent compania este controlată de familia Marcu astfel: 15% Mihai Marcu, 10% Nicolae Marcu şi 14% Cristescu Gabriela – mama celor doi fraţi. Mihail Marcu este preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife din august 2006 şi director general din decembrie 2016. El este absolvent al Universităţii din Bucureşti, Facultatea de Matematică şi Informatică (1995) şi are o serie de studii postuniversitare şi cursuri de specializare oferite de Institutul Bancar Român, the Open University, DC Gardner sau Codecs, atât în România cât şi în străinătate. Anterior, Marcu a ocupat diverse funcţii în Credit Bank Romania, respectiv RoBank, inclusiv inspector de credite, şef de serviciu de credite, directorul departamentului de credite şi director al departamentului corporativ. Mihail Marcu este, de asemenea, fondatorul Fundaţiei Romanian Business Leaders, o comunitate de antreprenori, manageri şi profesionişti români din diverse domenii.

MedLife a avut afaceri de 1,3 mld. lei la nouă luni din 2021 şi un profit de 57 mil. lei.

Mihail Marcu este preşedintele Consiliului de Administraţie al MedLife din august 2006 şi director general din decembrie 2016.

Aripioarele KFC, în portofoliile investitorilor

Pe 9 noiembrie 2017 la Bursa de la Bucureşti începea tranzacţionarea Sphera Group - unul dintre cei mai importanţi operatori din domeniul foodservice din România, fiind administrator în sistem de franciză al resturantelor KFC, Pizza Hut şi Taco Bell. Sphera este prima companie din domeniul food service listată la BVB, prima şedinţă de tranzacţionare fiind încheiată la 1,3 mld. lei capitalizare. La final de 2022 evaluarea companiei era de 543 mil. lei.

Preţul final de ofertă pentru cele 9,83 de milioane de acţiuni emise de Sphera oferite în cadrul ofertei publice iniţiale secundare a fost stabilit la 29 lei pe acţiune. La acest preţ, valoarea ofertei a fost de peste 285 milioane lei (echivalentul a 62 de milioane de euro). în cadrul ofertei, 9,34 milioane de acţiuni, adică 95% din total, au fost alocate către investitorii instituţionali şi sub 0,5 milioane de acţiuni, echivalentul a 5%, către cei de retail. Intermediarii ofertei au fost Wood & Company, în calitate de sole global coordinator şi joint bookrunner, în vreme ce Raiffeisen Bank şi Alpha Finance Romania au acţionat ca joint bookrunner, respectiv co-lead manager. Printre acţionarii indirecţi ai companiei se numără antreprenorii Radu Dimofte, Lucian Vlad, Nicolae Badea. Sphera a avut afaceri de 953 mil. lei la nouă luni din 2022 şi profit de 16 mil. lei.

Ce au în comun construcţiile şi un fost profesor de istorie

Absolvent al Facultăţii de Istorie şi Filosofie din cadrul UBB Cluj, fost profesor de istorie şi antreprenor din 1990 încoace, Dorel Goia, 69 de ani, este preşedinte şi acţionar majoritar al producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP). El are o deţinere de 46,8% din compania cu o capitalizare de circa 1,2 mld. lei şi a rămas pe această poziţie chiar şi când compania avea o valoare de piaţă dublă, ceea ce arată încredere în propria investiţie. Cum a ajuns Dorel Goia să aibă jumătate dintr-o companie cu o istorie de peste 126 de ani? Răspunde chiar el în exclusivitate pentru ZF. În anii care au urmat privatizării prin metoda MEBO, pachetele principale de acţiuni au fost concentrate la persoanele care conduceau atunci TeraPlast. Când aceştia au ajuns la vârsta pensionarii au căutat un investitor care să ducă această companie la un alt nivel. Pachetele acestea au fost primele achiziţionate de Goia, care ulterior, participând la IPO-ul din 2008, a ajuns acţionarul majoritar al companiei. "Am decis să cumpăr acţiuni după ce am văzut obligaţiile pe care urma să şi le asume România în domeniul de apă şi canal la momentul aderării la UE şi decalajul existent între situaţia din teren şi cele scrise în tratatul de aderare." TeraPlast a încheiat primele nouă luni din 2022 cu afaceri de 564 mil. lei şi un profit net de 16,4 mil. lei. Compania este listată la BVB din 2008 încoace.

Dorel Goia este preşedinte şi acţionar majoritar al producătorului de materiale de construcţii TeraPlast Bistriţa (TRP).

Un holding din agricultură

Vremurile grele sculptează cel mai bine caracterul şi întâresc voinţa. Poate pe asta au mizat şi cei de la Grup Şerban Holding când pe 28 februarie 2022 – la doar câteva zile de la începutul războiului în Ucraina – au început tranzacţionarea la Bursa de Valori Bucureşti la o capitalizare de 355 mil. lei după atragerea a 13 mil. lei de la investitori prin Tradeville.

Grup Şerban Holding şi-a început activitatea în anul 1994, în Oneşti. În prezent, afacerile grupului sunt extinse pe mai multe direcţii de dezvoltare, precum agricultură, comerţ cu cereale, plante oleaginoase şi legume, creşterea păsărilor, panificaţie, patiserie-cofetărie, lanţ propriu de magazine – Băcăniile Şerban –, distribuţie şi transport.

Grup Şerban Holding exploatează peste 12.000 de hectare de teren arabil, în judeţele Vaslui, Vrancea şi Bacău. La finalul anului 2020, la nivel de grup, erau 350 de angajaţi. În anul 2020, Grup Şerban Holding a înregistrat la nivel consolidat o cifră de afaceri de 311,8 milioane de lei şi un profit net de

24 milioane de lei. În S1 2021 cifra de afaceri a companiei a fost de 121,6 milioane de lei, în creştere cu 19% faţă de S1 2020. Profitul net consolidat din primele şase luni din 2021 a fost de 4,9 milioane de lei, o creştere de 37,4% faţă de S1 2020. Nicolae Şerban, acţionar cu 95,8% şi preşedinte executiv, a înfiinţat Interagroaliment SRL în anul 1994, reuşind să coordoneze activitatea firmei într-un mod care i-a asigurat o creştere organică, precum şi stabilitate de-a lungul timpului. La final de 2022 Grup Şerban Holding avea o capitalizare de 305 mil. lei.

Arobs, o nouă pagină la BVB

Pe 6 decembrie 2021 Arobs –, companie românească din IT specializată în furnizarea de soluţii software personalizate, scria istorie la Bursa de Valori Bucureşti fiind cea mai mare companie din IT listată, cu o capitalizare de 884 mil. lei, şi stabilind cel mai mare plasament privat de acţiuni, prin atragerea de la investitori a 74 mil. lei prin BRK Financial Group.

Fondată în anul 1998 de antreprenorul român Voicu Oprean, Arobs este astăzi o multinaţională cu birouri deschise în România şi alte câteva în străinătate şi care furnizează servicii software şi soluţii pentru o gamă largă de clienţi activi în industrii diverse în ţări din Europa, America de Nord şi Asia.

În cadrul plasamentului privat derulat în data de 15 octombrie 2021, compania a vândut un număr de 54.697.494 acţiuni noi către 149 investitori de retail, 38 profesionali şi 9 investitori instituţionali care au subscris acţiuni la un preţ de 1,357 lei per acţiune. Plasamentul privat şi listarea acţiunilor AROBS au fost realizate cu sprijinul BRK Financial Group. La final de 2022 compania avea o capitalizare de 740 mil. lei.

Voicu Oprean a fondat Arobs în urmă cu 25 de ani iar astăzi echipa are peste 1.000 de specialişti în birourile sale din România şi din întreaga lume. Voicu Oprean este antreprenor în serie şi investitor în mai multe startup-uri – NewCar4Future, Extasy, RFMeter, Skillview şi altele. De asemenea, acesta oferă mentorat şi coaching în afaceri pentru multe startup-uri şi generaţii de antreprenori, fiind şi membru al Cleverage and Early Games Ventures. Arobs a raportat pentru primele nouă luni din 2022 afaceri de 209 mil. lei şi un profit net de 38,3 mil. lei.

Voicu Oprean este antreprenor în serie, investitor şi fondator AROBS.

Autostrada Dunării, la BVB

Pe 14 iunie 2021 investitorii aveau să adauge în portofoliu o companie care deschide o autostradă pe Dunăre direct de la Bursa de Valori Bucureşti: Transport Trade Services. Oferta de listare s-a ridicat la 288 mil. lei, iar acţionarii vânzători au vândut 50% din companie. Oferta a fost intermediată de Swiss Capital şi BRK. În prezent cel mai mare acţionar persoană fizică al TTS este omul de afaceri Mircea Mihăilescu.

Acţiunile TTS au fost alocate pe două tranşe, una pentru investitorii de retail (15% din oferta – 2,25 milioane de acţiuni) şi alta pentru investitorii instituţionali (85% din oferta 12,75 milioane de acţiuni), cu posibilitatea realocării unui pachet de 5% din acţiuni între cele două tranşe, alocare care a fost făcută la închiderea ofertei. Compania a închis prima şedinţă la 618 mil. lei. La final de 2022 evaluarea investitorilor era de 688 mil. lei.

TTS a raportat la nouă luni din 2022 afaceri de 666 mil. lei şi un profit net de 137 mil. lei.

Prieteni de la primul job şi apoi cu compania în portofoliile Pilon II

Pe 12 iulie 2021 investitorii au putut să tranzacţioneze acţiuni ale celui mai mare dezvoltator imobiliar de proiecte premium din Capitală, o companie antreprenorială fondată şi controlată de doi bancheri. Astfel One United Properties, la care antreprenorii Victor Căpitanu şi Liviu Andrei Diaconescu au fiecare câte 27,6%, a intrat la cota bursei la o capitalizare de 2,85 mld. lei. La final de 2022 compania avea circa

3,2 mld. lei, cu acţiuni în BET şi cu două fonduri Pilon II – BCR Pensii şi Metropolitan - în acţionariat.

În vara lui 2021 One United Properties a încheiat cu succes prima ofertă publică iniţială primară de acţiuni din şapte ani prin care compania a emis acţiuni noi destinate majorării de capital. Derulată în perioada 22 iunie – 2 iulie, oferta a fost suprasubscrisă în ambele tranşe, atât pe segmentul investitorilor instituţionali, cât şi al celor de retail, investitorii dovedind un interes considerabil pentru companie încă din prima zi de subscriere, când segmentul de retail cu alocare garantată a fost subscris în primele 40 de secunde. Intermediarul ofertei a fost BRK Financial Group, iar Swiss Capital a făcut din grupul de distribuţie.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu s-au cunoscut în 1999, în perioada în care amândoi lucrau la Banca Bucureşti (actuala Alpha Bank). De profesie bancheri, cei doi lucrează împreună de atunci. În 2007, cei doi au înfiinţat One United Properties şi s-au axat exclusiv asupra acestei afaceri în urma realizării cu succes a exitului din cadrul Capital Partners, o companie de investment banking, pe care au vândut-o către Banca Transilvania în 2016. Încă de la începuturile One United Properties, fondatorii au fost implicaţi în operaţiunile de zi cu zi ale companiei, în calitate de co-CEO şi membri executivi ai Consiliului de Administraţie. La One United Properties, Victor Căpitanu coordonează departamentele de vânzări, marketing şi investiţii, iar Andrei Diaconescu coordonează departamentele de operaţiuni, financiar şi juridic.

Victor Căpitanu şi Andrei Diaconescu au înfiinţat One United Properties în 2007. cei doi s-au axat exclusiv asupra acestei afaceri în urma realizării cu succes a exitului din cadrul Capital Partners, o companie de investment banking, pe care au vândut-o către Banca Transilvania în 2016.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
companii,
antreprenori

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.