Compania în care îngrijitorii au ajuns peste noapte milionari după ce acţiunile pe care le deţineau în companie au crescut cu 9.500%

Autor: Alex Ciutacu Postat la 06 iunie 2018 2119 afişări

Compania în care îngrijitorii au ajuns peste noapte milionari după ce acţiunile pe care le deţineau în companie au crescut cu 9.500%

În cadrul companiilor mari este clar cine sunt milionarii: executivii de top şi cercetătorii cu doctorate, însă în cadrul companiei Sunny Optical Technology Group din China, muncitorii din fabrici, oamenii de la curăţenie şi angajaţii din cafeneaua companiei sunt printre cei care s-au îmbogăţit cel mai mult în ultimii zece ani, potrivit Bloomberg.

Producătorul de lentile a luat decizia neobişnuită de a le oferi acţiuni primilor angajaţi, indiferent de poziţia lor, iar asta i-a transformat pe sute dintre ei în milionari.

Valoarea iniţială a deţinerilor angajaţilor a crescut cu 9.500% din iunie 2008 până în prezent, depăşind chiar şi impresionanta creştere a Netflix – de 7.500%.

Fondată în urmă cu peste 30 de ani de un muncitor care terminase doar liceul şi cu 10.000 de dolari împrumutaţi, Sunny Optical este acum un mamut de 22 de miliarde de dolari care furnizează lentile şi ecrane către Samsung şi Xiaomi.

Cererea din ce în ce mai mare pentru camere pe piaţa smartphone-urilor, a maşinilor şi a dronelor, a alimentat un deceniu fulminant pentru companie.

„Posibil ca Sunny Optical să fie cel mai impresionant exemplu în ceea ce priveşte generarea de avere pentru angajaţi”, spune Louis Putterman, profesor la Universitatea Brown, specializat în economia Chinei.

Modelul de business a fost creat de Wang Wenjian, care a pus bazele companiei în oraşul Yuyao, în 1984.

Când Sunny s-a transformat de la o întreprindere mică la o companie listată în anii 90, Wang a luat decizia de a distribui acţiuni în cadrul managementului de top şi către angajaţii din toate poziţiile.

„Când banii se strâng, oamenii se despart, când banii dispar, oamenii se strâng”, scrie Wang într-o carte cu privire la istoria companiei publicată anul trecut.

Compania a dat acţiuni la 400 de angajaţi de la nivelul de jos al firmei, iar aceştia deţin 35% din companie.

Păstrându-şi o participaţie de 6,8% pentru el în 1994, Wang le-a permis inspectorilor de calitate, bucătarilor din companie şi oamenilor de la echipa de curăţenie să se înscrie pentru acţiuni „la un cost neglijabil” bazat pe poziţia lor şi pe vechime.

Sunny Optical nu oferă date clare cu privire la valoarea deţinerilor acestor angajaţi, însă potrivit calcuylelor Bloomberg, 0,13% din companie ar trebui să fie îndeajuns pentru a atinge milionul. Excluzând cei 16% deţinuţi de directorii fondatori, fiecare angajat deţine în medie 17 milioane de dolari.

Wang, 70 ani, care s-a retras din poziţia de preşedinte în 2012, deţine încă o participaţie de 3,7% în companie, care valorează 800 de milioane de dolari.

Sunny Optical are peste 28.000 de angajaţi în China, America de Nord, Kaponia, Coreea de Sud, Singapore şi Taiwan.

Miercuri la ora 15.30, acţiunile Sunny Optical Technology, listate pe bursa din Hong Kong, erau în creştere cu 4,87% de la deschidere şi se tranzacţionau la 21,4 dolari per acţiune.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.