Comisia Europeana forteaza Romania sa exporte gaze. Rezervele interne se vor termina mult mai rapid

Postat la 25 mai 2011 21 afişări

Exportul de gaze naturale dinspre Romania spre Ungaria va fi posibil din punct de vedere tehnic cel mai devreme in 2-3 ani, desi guvernul s-a angajat ca va lua toate masurile pentru ca producatorii locali sa-si poata vinde gazele si pe alte piete pana la finalul anului viitor, potrivit unui memorandum de intelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeana.

Angajamentul guvernului de a da drumul la exporturile de gaze naturale vine in contextul in care Romania este dependenta de importurile rusesti, anul trecut 17% din consumul de 14 miliarde de metri cubi de gaze venind de la Gazprom. In primele luni ale acestui an importurile de gaze rusesti au ajuns la un nivel record de aproape 40% din consum. Acest lucru s-a inregistrat in contextul in care, potrivit jucatorilor din piata, depozitele s-au golit in perioada in care mai multe industrii, cum este cea chimica, au fost alimentate numai cu gaze din productia interna si nu cu un cos format din importuri si exporturi. Pe de alta parte insa, rezervele de gaze ale Romaniei mai ajung numai pentru inca 15 ani in ritmul actual de consum, moment din care importurile vor avea o pondere din ce in ce mai mare in consum, iar eventualele exporturi de gaze vor duce la epuizarea mult mai rapida a rezervelor. Aceasta ar putea sa fie un risc pentru securitatea energetica a Romaniei, avand in vedere ca la inceputul anului 2008 Rusia a oprit gazele, iar tarile care nu au avut resurse interne ca Serbia sau Bulgaria au suferit mult mai mult decat Romania.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
energie,
ce,
export,
gaze,
rezerve
/actualitate/comisia-europeana-forteaza-romania-sa-exporte-gaze-rezervele-interne-se-vor-termina-mult-mai-rapid-8283143
8283143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.