Comisia Europeană dă România în judecată pentru netranspunerea legislaţiei privind vehiculele scoase din uz

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 28 mai 2015 2634 afişări

Comisia Europeană trimite România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene pentru că nu a transpus în dreptul naţional legislaţia revizuită a Uniunii cu privire la vehicule scoase din uz, anunţă CE într-un comunicat postat pe site.

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz "vizează să facă demontarea şi reciclarea vehiculelor mai respectuoasă faţă de mediu", interzicând utilizarea anumitor substanţe periculoase în vehicule puse pe piaţă după 1 iulie 2003. Legislaţia revizuită prelungeşte o derogare de la această interdicţie, care priveşte utilizarea plumbului în anumite componente ale vehiculelor.

Statele membre UE trebuiau să adopte dispoziţiile legislative necesare pentru a se confroma acestei directive până cel mai târziu la 22 august 2013, precizează Comisia.

Deoarece nu a respectat acest termen, România a primit o scrisoare de avertisment pe 27 septembrie 2013, urmată de un aviz motivat pe 11 iulie 2014, se arată în comunicat.

"În pofida eforturilor României, la peste un an şi jumătate de la termenul-limită, directiva este tot netranspusă în legislaţia naţională", constată Comisia, care anunţă că "a decis, astfel, să traducă România în faţa Curţii de Justiţie a Uniunii Europene".

Directiva referitoare la vehiculele scoase din uz se înscrie într-un demers de mare anvergură destinat să transforme Europa într-o economie în care deşeurile să fie valorizate, reutilizate sau reciclate în mod sistematic.

Mai precis, legislaţia vizează să reducă volumul de deşeuri produse de către vehicule atunci când sunt aruncate, să limiteze recurgerea la anumite substanţe periculoase (şi anume plumb, mercur, cadmiu şi crom hexavalent) în construcţia vehiculelor şi să crească, în paralel, cantitatea de materiale reciclate utilizate în acest scop.

Ea stabileşte totodată obiective ambiţioase în ceea ce priveşte valorizarea şi reciclarea, al căror nivel este crescut până la 95% din masa medie pe vehicul pe an, pentru toate vehiculele scoase din uz, până cel mai târziu la 1 ianuarie 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CE,
ROMÂNIA,
/actualitate/comisia-europeana-da-romania-in-judecata-pentru-netranspunerea-legislatiei-privind-vehiculele-scoase-din-uz-14356352
14356352
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.