COMENTARIU: Capra vecinului nu poate fi plătită din banii mei

Postat la 11 februarie 2019 48 afişări

Într-o singură săptămână am avut două evenimente importante pentru a înţelege viitorul: primele concluzii ale experimentului din Finlanda cu venitul de bază garantat şi lansarea programului Green New Deal, prin care democraţii americani vor să ecologizeze economia şi concomitent să combată sărăcia.

COMENTARIU: Capra vecinului nu poate fi plătită din banii mei

Ştirea despre experimentul cu venitul garantat necondiţionat în Finlanda a fost încă de la apariţia ei, în 2015, întâmpinată la noi cu comentariile indignate despre cât de rele sunt ideile „socialiştilor” care vor să transforme ţara în „raiul leneviei”. Doar că iniţiativa nu era a unor socialişti: era la putere, ca şi acum, un guvern de centru-dreapta, care se lupta cu un şomaj de peste 9% şi cu o economie la limita recesiunii, afectată de criză şi de austeritate.

 

Experimentul a constat din selectarea aleatorie a 2000 de şomeri cărora timp de doi ani, în 2017 şi 2018, statul le-a oferit câte 560 de euro pe lună. Scopul nu era deloc să instaureze un paradis socialist, ci să-i împingă pe şomeri să accepte slujbele temporare sau prost plătite pe care altminteri nu le-ar fi acceptat de teamă că îşi vor pierde ajutoarele sociale, mai stabile decât slujbele din sectorul privat.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
bani,
comentariu,
finlanda,
experiment

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.