Cioloş MODIFICĂ programul de guvernare: Standarde ISU în şcoli, 2% din PIB la MApN, alegeri corecte

Autor: Ştefan Pană Postat la 17 noiembrie 2015 93 afişări

Premierul desemnat Dacian Cioloş a depus, marţi, în Parlament, o variantă modificată şi lărgită a programului de guvernare, care prevede, printre altele, asigurarea standardelor ISU în şcoli, alocarea unui procent de 2% din PIB Apărării, dar şi asigurarea desfăşurării corecte a alegerilor.

Astfel, potrivit noului program de guvernare, obţinut de MEDIAFAX, Guvernul Cioloş renunţă la intenţia de a "întări" legislaţia privind incompatibilităţile, noua formulă vorbind doar despre "aplicarea strictă" a legislaţiei în vigoare.

Modificări sunt şi în privinţa Educaţiei. Principala modificare se referă la "începerea procesului de aducere a tuturor şcolilor la standarde minimale de funcţionare şi garantare a siguranţei (autorizaţii ISU, autorizaţii sanitare, prevenţie prin pregătirea pentru situaţii de urgenţă)". Guvernul vrea şi "continuarea procesului de elaborare a unui nou curriculum şi asigurarea condiţiilor de implementare, inclusiv pregătirea adecvata a cadrelor didactice", inclusiv prin "restructurarea sistemului de formare iniţială a cadrelor didactice prin programe universitare de master". Guvernul Cioloş vrea şi "dezvoltarea mecanismului actual de finanţare a învăţământului preuniversitar".

Corelarea educaţiei cu piaţa muncii este un alt obiectiv nou al Guvernului, dar şi internaţionalizarea învăţământului superior (promovarea învăţământului, procesul de recunoaştere a diplomelor), acesta fiind, de altfel, şi una dintre solicitările preşedintelui Klaus Iohannis cu privire la educaţie.

Programul de cercetare vorbeşte şi despre susţinerea cercetării.

Dacian Cioloş vorbeşte în noul program de guvernare şi despre "asigurarea măsurilor necesare asigurării bunei desfăşurării a alegerilor pentru autorităţile publice locale şi pentru Camera Deputaţilor şi a Senatului României", în vederea alegerilor din 2016.

Un capitol dezvoltat din programul de guvernare este cel al Transporturilor. Dacian Cioloş doreşte un plan de reformă instituţională pentru companiile din subordinea/autoritatea Ministerului Transporturilor care derulează proiecte de infrastructură majoră în domeniul transporturilor şi îmbunătăţirea performanţei economice a acestor instituţii.

Cioloş vrea şi elaborarea unui Cod de Transport, care să stabilească politica de finanţare a infrastructurii cu obligaţia asigurării unui procent din PIB pentru dezvoltarea infrastructurii de transport în conformitate cu obligaţiile europene asumate precum şi introducerea taxelor partajate si/sau încrucişate între sectoarele de transport ale României. Acest Cod urmează să stabilească şi politica de tarifare şi taxare a serviciilor publice din domeniul transporturilor.

Noul Guvern se angajează şi să finalizeze obiectivele strategice ale României privind finalizare a fostului coridor IV de transport rutier precum şi a coridorului IV de transport feroviar Nord si Sud situate pe reţeaua de transport TEN-T Core.

Mai mult, se doreşte dezvoltarea infrastructurii Aeroportului Henri Coandă, dar şi a celorlalte aeroporturi din ţară.

Un punct important în noul program de guvernare se referă la drepturile salariale ale bugetarilor. Aici, Dacian Cioloş face referire indirectă şi la măsura majorării salariilor bugetarilor cu 10%, adoptată săptămâna trecută de Camera Deputaţilor. Mai exact, Guvernul se angajează la "aplicarea actelor normative deja adoptate de Parlament şi respectarea deciziilor Curţii Constituţionale" în astfel de cazuri.

În privinţa noilor proiecte din Cultură, Cioloş vrea Includerea în Strategia Naţională a României 2020 a finanţării proiectării, construcţiei şi dotării unei noi săli de concerte în Bucureşti, alocarea de fonduri pentru consolidarea clădirilor de patrimoniu cu risc seismic, dar şi extinderea prerogativelor Comisiei Naţionale a Monumentelor Istorice, în sensul de a avea drept de veto împotriva autorizării unor construcţii în zonele de protecţie a monumentelor aflate în patrimoniul naţional.

În domeniul sportului, Guvernul vrea calificarea unui număr cât mai mare de sportivi la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro 2016 şi maximizarea şanselor la câştigarea medaliilor, dar şi implementarea unei Legi a sportului.

La capitolul Mediu, Dacian Cioloş vrea măsuri pentru "accelerarea tranziţiei economiei româneşti spre o economie verde" şi "întărirea capacitaţii instituţionale de administrare şi control a activităţii de exploatare a resurselor forestiere în special prin implementarea Codului Silvic si al Radarului Pădurilor".

În domeniul militar, Cioloş se angajează la susţinerea bugetului Apărării cu minimum 2% din PIB. Mai mult, programul de guvernare prevede "aprofundarea cooperării militare circumscrise Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în special pe linia transferului de expertiză şi tehnologii pe linia dezvoltarii de capabilităţi critice".

Există şi un capitol dedicat siguranţei naţionale şi luptei pentru prevenirea si combaterea criminalităţii organizate, transfrontaliere, a terorismului şi fenomenului radicalizării. Dacian Cioloş vrea şi securizarea frontierelor, în special a celei care este frontiera externa a Uniunii Europene, în vederea combaterii migraţiei ilegale, traficului de persoane, a altor riscuri cu impact asupra securităţii naţionale.

Sunt aduse modificări şi în privinţa sectorului agricol, fiind cuprinsă în programul de guvernare şi o menţiune cu privire la promovarea unui proiect de lege în vederea stabilirii unui sistem de irigaţii "modern si eficient", dar şi susţinerea producătorilor autohtoni, prin "cartografierea produselor autohtone în vederea identificării produselor agro-alimentare de calitate pentru protecţia la nivel european".

Programul de guvernare prevede şi date mai clare cu privire la absorbţia fondurilor europene şi promite modificări legislative pentru simplificarea procedurilor de accesare.

Pe de altă parte, Dacian Cioloş acoră în noul program de guvernare mai multă atenţie Turismului, afirmând că Executivul său se angajează să crească numărul de vizitatori străini în România. "Sectorul turismului din România înregistrează un număr din ce în ce mai mare de vizitatori străini. De asemenea, România dispune de un patrimoniu cultural şi natural remarcabil. Turismul de nişa, cel cultural (precum cel legat de Festivalul Enescu), ecoturismul din Delta Dunării sunt doar din câteva din liniile de dezvoltare posibile în acest sector. Creşterea calităţii serviciilor, educarea şi profesionalizarea personalului din turism sunt instrumente prin care aceasta dezvoltare poate fi amplificată. Investiţiile în infrastructura vor sprijini şi valorifica aceste eforturi", se arată în document.

Este introdus şi un capitol cu privire la susţinerea diasporei.

În privinţa domeniului IT, Dacian Cioloş vrea întărirea guvernanţei corporative la Poşta Română şi Telekom la nivelul celor mai bune practici internaţionale şi continuarea proceselor de privatizare dupa identificarea celor mai bune opţiuni.

Este introdus şi un capitol privind societatea civilă, stablinindu-se că Guvernul îşi propune "recâştigarea încrederii în consultarea publica şi dialogul civil ca instrument instituţionalizat de consultare a grupurilor active din societate asupra priorităţilor de politici publice cu precădere (dar nu limitative) din domeniile: economic, social, politici financiare şi fiscale, sănătate publica, educaţie, cercetare, cultură şi de preluare de sugestii privind noi teme de politici publice în domeniile menţionate sau în altele de interes pentru partenerii din societate civilă".

Mai mult, va fi publica "raportul ministrului" cu informaţii din propria activitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CIOLOŞ,
PROGRAM DE GUVERNARE,
GUVERN
/actualitate/ciolos-modifica-programul-de-guvernare-standarde-isu-in-scoli-2-din-pib-la-mapn-alegeri-corecte-14889301
14889301
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.