Chile începe elaborarea unei noi constituţii cu scopul de a limita decalajele sociale

Autor: Alexandru Gologan Postat la 05 iulie 2021 36 afişări

Chile este în faţa unui nou început. Noua Adunare Constituţională a început lucrările la noul document ce va înlocui vechea constituţie dictatorială.

Chile începe elaborarea unei noi constituţii cu scopul de a limita decalajele sociale

Oficialii îşi pun speranţa că noua constituţie va prelua o parte din puterea elitelor şi o va distribui în mod egal către întreaga societate.

Cu toate acestea, depunerea jurământului adunării a fost întârziată ore întregi, pe fondul ciocnirilor dintre protestatari şi forţele de ordine aflate în apropierea locaţiei unde s-a ţinut ceremonia.

Unii protestatari au încercat să depăşească baricadele din faţa fostei clădiri a Congresului din capitala Santiago. Forţele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Delegaţii învestiţi cu realizarea noii constituţii au promis că vor aborda o serie de probleme, printre cele mai comune fiind dreptul la proprietate, racordarea la apă, independenţa băncii centrale şi practicile din câmpul muncii.

Toţi cetăţenii sunt obligaţi să voteze ratificarea documentului rezultat. Referendumul va fi convocat în 2022 şi, dacă proiectul propus de adunare este respins, vechea constituţie va rămâne în vigoare.

Actuala constituţie din Chile a fost scrisă în timpul dictaturii lui Augusto Pinochet, care a condus din 1973 până în 1990.

Deşi a fost modificată în cei 30 de ani de democraţie, a rămas pe larg nepopulară în rândul populaţiei.

O majoritate covârşitoare a chilienilor a votat la referendumul de anul trecut pentru elaborarea unei noi constituţii, care să răspundă nevoilor reale şi să fie de actualitate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CHILE,
CONSTITUŢIE,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.