Cheltuielile pentru protecţia mediului au continuat să scadă anul trecut şi au ajuns la 2,5% din PIB

Autor: Emil Popescu Postat la 22 octombrie 2014 33 afişări

Cheltuielile pentru protecţia mediului la nivel naţional au continuat să scadă anul trecut şi au ajuns la 15,6 miliarde lei, reprezentând circa 2,5% din PIB, faţă de 3% în 2012, potrivit datelor anunţate miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"La nivel naţional ponderea investiţiilor producătorilor nespecializaţi a reprezentat 73,1% în totalul investiţiilor pentru protecţia mediului, urmată de cea a administraţiei publice (15,7 %) şi a producătorilor specializaţi (11,2 %). În industria prelucrătoare s-au realizat 43,5% din cheltuielile pentru protecţia mediului a producătorilor nespecializaţi, în timp ce sectorul «producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze şi apă caldă» s-au realizat 22,8%, iar sectorul «captarea, tratarea şi distribuţia apei» a absorbit 22%", se arată într-un comunicat al INS.

Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru managementul deşeurilor (54,2% din totalul cheltuielilor pentru protecţia mediului la nivel naţional), urmate de cheltuielile pentru protecţia apei (16,8%) şi de cheltuielile pentru alte domenii de mediu (16,3%).

INS a anunţat, în luna octombrie a anului trecut, că în 2012 cheltuielile pentru protecţia mediului au scăzut la 17,6 miliarde lei, reprezentând 3% din PIB.

În 2011 indicatorul crescuse la 18,6 miliarde lei, respectiv 3,2% din PIB.

Cheltuielile la nivel naţional includ investiţiile, cheltuielile curente interne (cheltuielile curente efectuate prin activităţi proprii de protecţia mediului) şi alte cheltuieli ale administraţiei publice (subvenţii acordate, transferuri), nefiind cuprinse cheltuielile curente externe (reprezentând în principal sumele pentru cumpărarea de servicii de protecţia mediului de la terţi).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PROTECŢIA MEDIULUI,
CHELTUIELI,
/actualitate/cheltuielile-pentru-protectia-mediului-au-continuat-sa-scada-anul-trecut-si-au-ajuns-la-2-5-din-pib-13435401
13435401
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.