Certinvest: Preţul scăzut al petrolului va avea ca efect reducerea inflaţiei şi scumpirea cărbunelui

Autor: Carol Dan Postat la 22 decembrie 2014 58 afişări

Printre efectele scăderii preţului petrolului cu aproape 50% faţă de luna iunie se numără reducerea inflaţiei, creşterea preţului cărbunelui sau ieftinirea produselor petrochimice, spune Florin Hănţilă, manager de portofoliu în societatea de administrare a investiţiilor Certinvest.

"Un preţ mai mic al petrolului duce la o inflaţie scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflaţie. Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potenţială creştere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobânzile-cheie", potrivit lui Hănţilă.

Printre cele mai afectate economii va fi cea a Rusiei, unde va apărea o criză a contului curent, o depreciere a rublei şi "sincope" de finanţare externă.

De asemenea, Norvegia, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, va fi afectată negativ de cursul coroană-dolar, având în vedere că dolarul va creşte ca urmare a achiziţiei de acţiuni din sectoarele ciclice, precum şi de cumpărări de titluri americane de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare, cu scopul de a-şi menţine competitivitatea.

Cărbunele, utilizat la producţia de electricitate, va înregistra o creştere de preţ, în timp ce preţurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea, legătură fiind direct proporţională.

Un alt sector care ar beneficia de un cost mai scăzut al petrolului este cel de produse chimice, care utilizează multă energie în procesul de producţie.

Pe de altă parte, Hănţilă spune că ar putea fi un moment bun pentru achiziţii de acţiuni la companii de petrol şi gaze.

Certinvest are în administrare active de aproximativ 52 milioane Euro, distribuite în 15 fonduri de investiţii, şi peste 200 de portofolii individuale administrate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CERTINVEST,
PETROL,
EFECTE
/actualitate/certinvest-pretul-scazut-al-petrolului-va-avea-ca-efect-reducerea-inflatiei-si-scumpirea-carbunelui-13734412
13734412
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.