Cererea privind încuviinţarea reţinerii şi arestării lui Dan Şova va fi votată săptămâna viitoare

Autor: Ana Maria Lazăr Postat la 23 noiembrie 2015 22 afişări

Cererea justiţiei privind încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova va fi votată în plen săptămâna viitoare, miercuri, a anunţat preşedintele Comisiei juridice, Cătălin Boboc.

"Programul aprobat de Biroul Permanent este acela ca mâine (marţi - n.r.) Comisia juridică să deschidă materialul şi să facă şi raportul, iar săptămâna viitoare, miercuri, pentru că luni şi marţi vor fi zile libere, să fie înaintat către plen spre vot", a declarat Boboc, luni, la Senat.

Boboc a mai spus că Şova va fi invitat luni să studieze materialele la Comisia juridică, dacă va avea susţinere din partea membrilor Comisiei juridice de la Senat.

"Eu o să discut cu colegii mei de la Comisia juridică şi o să le sugerez ca astăzi (luni - n.r.) să deschidem dosarele, că avem timp suficient şi poate chiar mâine să întocmim raportul", a mai spus Boboc.

Preşedintele Comisiei juridice a mai spus că, la şedinţa Biroului Permanent, PNL a propus ca cererea să intre în plen săptămâna aceasta, marţi, însă propunerea liberalilor nu a întrunit numărul de voturi în BP.

Materialele de la Comisia juridică, în acest caz, însumează şapte volume.

Cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova a ajuns vineri la cabinetul preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, fiind trimisă Biroului Permanent al Senatului.

Procurorii DNA au cerut aviz de la Senat privind reţinererea şi arestarea preventivă a senatorului Dan Şova.

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro pe lună.

Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.

Mihai Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care o zi mai târziu au cerut Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie arestarea lui preventivă. Solicitarea a fost respinsă vineri de instanţă, care a dispus luarea măsuri controlului judiciar, în dosarul în care Bălan este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat un contract de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova. Dan Bălan a fost pus în libertate, însă decizia nu este definitivă şi a fost contestată de procurorii DNA la aceeaşi instanţă.

Dan Şova este acuzat şi în Dosarul Turceni-Rovinari, în care a fost trimis în judecată alături de fostul premier Victor Ponta.

În 25 martie, Senatul a respins cererea DNA privind reţinerea şi arestarea preventivă a lui Şova, care a primit 79 de voturi "pentru" şi 67 "împotrivă", senatorii susţinând însă că, potrivit regulamentului, nu au fost întrunite condiţiile legale pentru aprobare. Decizia a fost luată deşi Constituţia prevede că încuviinţarea cererii se face cu majoritatea senatorilor prezenţi.

Votul a fost contestat la Curtea Constituţională de către PNL şi a fost reluat în 2 iunie, când plenul a respins, din nou, cererea DNA.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ŞOVA,
CERERE,
/actualitate/cererea-privind-incuviintarea-retinerii-si-arestarii-lui-dan-sova-va-fi-votata-saptamana-viitoare-14896277
14896277
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.