Cenuşăreasa din noua lege a salarizării. Cine sunt bugetarii uitaţi de guvernarea PSD

Postat la 18 aprilie 2017 541 afişări

Cercetătorii sunt sacrificaţii de serviciu din noul proiect al legii salarizării unitare. Nu doar că nu vor beneficia de creşteri salariale după intrarea în vigoare a noii legi, dar chiar pierd din banii pe care-i primesc în prezent. Nemulţumiţi de grilele de salarizare din proiectul depus în Parlament sunt şi funcţionarii publici, angajaţii din Finanţe, ANAF şi poliţiştii.

Cenuşăreasa din noua lege a salarizării. Cine sunt bugetarii uitaţi de guvernarea PSD

Domeniul Cercetare & dezvoltare, vital pentru creşterea economică, este cel mai afectat de salarizarea unitară în varianta trimisă în Parlament de guvernarea PSD.

Cercetătorii nu doar că nu beneficiază de nicio creştere, dar pierd şi ceea ce au câştigat în 2016 prin scutirea de impozit pe care le-o acordase guvernul tehnocrat. Şi nu pierd puţin: pierd mult peste dublul facilităţii de anul trecut.

Proiectul legii salarizării lansat în dezbaterea publică le taie cercetătorilor sume care depăşesc ce au câştigat anul trecut prin facilitatea fiscală acordată de Guvernul Dacian Cioloş – eliminarea impozitului pe venit. Anul trecut, Dacian Cioloş a extins şi la angajaţii din domeniul cercetării aplicative scutirea de impozit existentă deja în cazul IT-iştilor.

Măsura fusese luată pentru a impulsiona domeniul şi pentru a opri în ţară talentele atât de căutate în toată lumea, mai ales că România nu are bugete care să-i permită alocări importante pentru acest sector. În România se cheltuieşte pentru acest domeniu, pe cap de locuitor, o sumă de aproape 20 de ori sub media europeană, potrivit Cursdeguvernare.ro.

Angajaţii din unităţile de cercetare ştiinţifică, dezvoltare tehnologică şi proiectare sunt retrogradaţi cu câteva clase bune. Practic, avem de-a face cu aproape o înjumătăţire a salariului de bază al cercetătorului ştiinţific I.

Alte categorii nemulţumite de grilele de salarizare din proiectul depus în Parlament sunt funcţionarii publici, angajaţii din Finanţe şi ANAF, poliţiştii.

Funcţionarii publici sunt nemulţumiţi de nivelele salariale stabilite prin noul proiect al legii salarizării unitare şi ameninţă cu proteste imediat după Paşti, scrie Realitatea

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.