Cel mai riscant domeniu pentru creditori

Autor: Ioana Matei Postat la 12 septembrie 2017 67 afişări

Comerţul este domeniul în care activează cele mai multe companii din România şi cel unde se înregistrează cea mai mare creştere a cifrei de afaceri. Deşi firmele din sectorul comerţului devin tot mai profitabile, cele mai multe companii din ţară aflate în faliment provin din acest sector, cu o creştere de 5%, potrivit unui comunicat de presă trimis de reprezentanţii Creditinfo România. Acest lucru, precum şi solvabilitatea redusă a acestora, menţin comerţul în continuare extrem de riscant pentru creditori, arată studiul realizat de Creditinfo Romania, care compară datele financiare ale ultimilor doi ani fiscali incheiaţi.

Cel mai riscant domeniu pentru creditori

Mai mult, jumătate din companiile care activează în comerţ nu au capital propriu. Potrivit datelor, alte sectoare cu probleme sunt cel al transporturilor, unde peste 44% dintre firme au capital propriu negativ şi construcţiile cu peste 39%.

“Capitalul propriu negativ este unul dintre primele simptome care indică riscul ridicat de  intrare în insolvenţă al unei companii.  Din această cauză, societăţile cu capital propriu negativ sunt riscante pentru creditori, aceştia putând rămane cu creanţe a căror recuperare este de multe ori dificilă.”,a declarat Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

Trendul înfiinţării de noi companii este unul crescător. În primele 7 luni ale anului 2017 s-au întemeiat aproape la fel de multe companii ca în anul 2016, iar creşterea estimată până la finalul anului este de 30% raportat la acesta. Însă mai multe firme nou înfiinţate înseamnă şi riscuri mai mari, atrage atenţia Aurimas Kačinskas, CEO Creditinfo România.

“Companiile nou-infiinţate prezintă riscuri pentru creditori în special din cauza lipsei capitalului şi a activelor, care se acumulează în timp. Astfel, este mult mai simplu pentru o companie aflată la început de drum să intre în insolvenţă comparativ cu o companie cu vechime, care pe lângă faptul că are un istoric financiar in baza caruia poate fi evaluata, deţine active mult mai valoroase pe care le poate pierde într-un astfel de demers.”

Şi numărul de companii nou infiintate diferă de la regiune la regiune. Cel mai mare număr de companii au fost infiinţate în regiunea Bucureşti-Ilfov, peste 18.000 în anul 2017, urmat de Nord-Vest cu peste 16.000. La polul opus se află regiunea Sud-Vest Oltenia şi Vest cu mai puţin de 8.000 respectiv 9.000 companii nou infiinţate.

Estimarile Creditinfo Romania indică un an 2017 în care se vor infiinţa cu 30% mai multe companii comparativ cu anii 2015 şi 2016.

Cu excepţia regiuniilor Sud-Est si Sud-Vest, toate regiunile României au înregistrat creşteri ale cifrei de afaceri. Cea mai mare creştere a fost înregistrată de companiile din regiunea Vest- aproximativ 8% comparativ cu anul 2015, urmat de Sud-Muntenia cu 6% şi Bucureşti-Ilfov cu 5,1%. În cazul profitului, companiile din regiunea Bucuresti-Ilfov şi-au crescut acest indicator cu peste 70%, urmat de Nord-Est cu 38% şi Vest cu 32% La polul opus, companiile din regiunea Sud-Vest au înregistrat scăderi ale profitului cu 13%.

În ceea ce priveşte companiile falimentare, cele mai multe se regăsesc în sectoarele comerţului (29%, în creştere faţă de iulie 2016 de la 24%) ,  producţiei (în creştere continuă şi constantă din iulie 2015, de la 18%, la peste 20%) şi construcţiilor (uşoară scădere în iulie 2017 faţă de iulie 2016, de la 20%, la 19%). Aceste companii au cel mai mare risc pentru creditorii săi, aceştia nemaiputând să-şi recupereze debitele restante. Cea mai buna viteză de plată a datoriilor o au companiile din domeniul comerţului cu 140 de zile, urmat de transport cu 190 zile. La polul opus, companiile din domeniul construcţiilor înregistrează în medie peste 2 ani în vederea plăţii datoriilor. În cazul recuperarii creanţelor, cele mai rapide companii sunt cele din domeniul comerţului cu 53 zile, urmat de  producţie cu  83 zile. Domenii în care creanţele se recuperează dificil sunt construcţiile şi agricultura.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.