Cel mai controversat festival din lume. Ce ce întâmplă acolo este de nedescris. Este o maşinărie de făcut bani din orice

Autor: Lorena Cornea Postat la 29 august 2016 985 afişări

„Controversat” este cuvântul care descrie cel ma bine festivalul. Aici se fac bani din orice, chiar şi sex”

Cel mai controversat festival din lume. Ce ce întâmplă acolo este de nedescris. Este o maşinărie de făcut bani din orice

În 1986, Larry Harvey şi gaşca lui dădeau foc unei statuete de lemn pe plaja Baker din San Francisco. Astăzi, Larry Harvey şi gaşca lui se adună în deşertul Black Rock din Nevada, împreună cu alţi 70.000 de oameni, pentru a crea ceva mai mult decât o statuetă în flăcări. Festivalul „Burning Man” are loc anual în weekend-ul cu Ziua Muncii a americanilor, iar zeci de mii de oameni se strâng pentru opt zile pentru a-şi împărtăşi momentele sau creaţiile artistice cu lumea.

„Controversat” este cuvântul care descrie cel ma bine festivalul Burning Man, întrucât de la an la an oamenii devin din ce în ce mai creativi şi expresivi, poate nu în maniere în care tot poporul ar fi de accord. Pe scurt, în deşert poţi găsi de la DJ renumiţi şi trupe de teatru la cursuri de îmbunătăţirea tehnicilor de sex oral.

Plăteşti 400 de dolari pe bilet şi încă vreo 80 dacă vii cu maşina, dar apa, mâncarea şi cortul trebuie să ţi le aduci de acasă, împreună cu operele de artă, cheful şi voia bună pe care vrei să le împarţi cu ceilalţi. Teoretic, în afară de banii daţi în prealabil pe bilet, în deşert nu se vinde şi nu se cumpără nimic – totul se oferă şi se împărtăşeşte gratis.

Larry Harvey are 68 de ani acum şi se supranumeşte „Chief Philosophic Officer” (şef filozofic) al festivalului, iar fişa postului său include stabilirea tematicii anuale (anul acesta este „Atelierul lui Da Vinci”) şi elaborarea celor 10 principii ale festivalului, care includ subminarea puterii banului şi eradicarea discriminării, potrivit Financial Times.

Lasând deoparte artiştii, nimfomanele şi petrecăreţii neîntrecuţi, festivalul este acum un punct de atracţie majoră şi pentru mogulii din Silicon Valley. Fondatorii Google Larry Page şi Sergey Bin sunt de acum veterani ai festivalului, în timp ce Zuckerberg a oferit în persoană în urmă cu câţiva ani sandviciuri cu brânză. Lui Elon Musk , preşedintele Solar City, i-a venit ideea de a înfiinţa compania de energie regenerabilă pe drum spre festival în 2004.

Chiar dacă biletele se vând integral în fiecare an şi aduc peste 30 mil. dolari, Larry Harvey şi cei cinci co-fondatori ai festivalului insistă că nu sunt multimilionari. Potrivit Financial Times, cu doi ani în urmă, „Burning Man” a devenit proprietatea unei organizaţii non-profit, iar fondatorii primesc doar 1 mil. dolari. Rapoartele financiare ale organizaţiei arată că salariul lui Harvey este de doar 197.000 de dolari pe an.

Majoritatea participanţilor expun în fiecare an maşini făcute la comandă, blănuri în exces şi sisteme audio monstru. Anul acesta, spectacolul va include o balenă spaţială de 15 metri, o căpăţână şi nişte mâini care vor forma un om care se ridică din nisip şi o bucată de Boeing 747 transformată într-o „operă de artă”.

„Nouă nu ne pasă de credinţele Burner-ilor (titlu oferit participanţilor la festival), ne pasă de ce experimentează aici...Tot ce contează este exprimarea liberă şi spontană.”, a declarat Larry Harvei pentru Financial Times.

Harvey evaluează de obicei arta şi festivalul de pe o platformă din centrul festivalului, numită First Camp şi care este cartierul general al fondatorilor. Locul amenajat special pentru festival este circular, iar Harvey îl vede drept „un templu neolitic”.

Burning Man este acum un festival intercultural, unde se întâlnesc oameni de toate etniile, dar cu preponderenţă albi. Acest lucru a stârnit un scandal în anul 2015, când Larry Harvey a afirmat că „negrilor nu le place să locuiască într-o tabără la fel de mult cum le place albilor”. Dar fondatorul este de părere că nu este datoria organizaţiei să se ocupe de paritatea rasială: cine doreşte să vină la festival, va veni, indiferent de rasă, sex sau religie.

Burning Man nu işi judecă participanţii nici pe baza statului lor social.„Nu vom judeca oamenii după banii pe care îi bagă în arta pe care o aduc la festival.”, a declarat Harvey pentru The Guardian după scandalul din 2015. Dacă Mark Zuckerberg vrea să aducă de data aceasta câte o sută de sandviciuri pentru fiecare participant, n-are decât.

Larry Harvey rămâne totuşi unul dintre cei mai controversaţi organizatori ai celui mai controversat festival unde se întâlnesc cele mai controversate forme de artă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
festival,
bani,
controversa

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.