„Inventarul“ angajaţilor de la stat, cel mai bine păzit secret al României

Postat la 11 aprilie 2017 259 afişări

„Inventarul“ angajaţilor de la stat, cel mai bine păzit secret al României

Intenţia actualului guvern de a număra salariaţii din sectorul public şi a crea o bază de date completă cu veniturile salariale ale aces­to­ra întâmpină o puternică rezistenţă, în pofi­da încer­că­rilor, cel puţin declarative, ale repre­zen­tanţilor Ministerului Muncii de a face un „in­ven­tar“ al tuturor angajaţilor la stat din România.

Guvernul a hotărât ca toţi bugetarii să fie „număraţi“ la fel ca angajaţii din privat, prin in­termediul unei aplicaţii a Inspecţiei Muncii, însă unii bugetari – cum sunt angajaţii Mi­nis­terului Apărării sau cei din serviciile spe­ciale – sunt exceptaţi, parţial, de la regulă.

„În Revisal vor intra toţi angajaţii din sec­torul public (cu tot cu medici, profesori şi ma­gis­traţi), fără întreprinderi de stat însă. MApN şi SRI au obligaţia de a raporta anoni­mi­zat, dar păstrează registrele la ei“, a spus Dragoş Pîsla­ru, ministrul muncii, într-un răspuns trans­mis prin SMS-uri unor întrebări ale ZF de clarificare privind categoriile de angajaţi de la stat care vor intra în evidenţa Revisal.

La începutul acestei săptămâni s-a publicat în Monitorul Oficial o hotărâre de guvern (HG 877/2016) pentru modificarea legii de în­fiinţare a Revisalului, un soft folosit de in­spec­­torii de muncă din 2011 încoace pentru a ţine evidenţa contractelor de muncă din me­diul privat. Noua hotărâre de guvern pre­vede in­cluderea în acest registru şi a angajaţilor de la stat, pentru care în prezent nu se făceau ast­fel de raportări.

Scopul Revisal a fost acela de a înlocui căr­ţile de muncă tradiţionale cu un „dosar“ elec­tronic al fiecărui angajat, al cărui traseu pro­­fesional poate fi văzut prin interogarea acestei baze de date. Inspectorii de muncă fo­lo­­sesc date­le din Revisal atunci când se duc în con­­trol, întrucât pot verifica foar­te uşor dacă o persoană este an­gajată, ce tip de contract are (cu normă în­trea­­­gă sau parţia­lă, pe perioadă determinată sau nedeterminată) şi data la care a început munca.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
secret,
angajati,
munca,
guvern,
hotarare,
bugetari,
creare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.