Cei doi bărbaţi capturaţi în Ucraina au recunoscut că sunt militari ruşi, anunţă OSCE

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 22 mai 2015 57 afişări

Mediatorii europeni din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au anunţat joi că cei doi bărbaţi capturaţi sâmbătă de către trupele ucrainene au mărturisit că fac parte din forţele armate ale Rusiei, relatează BBC News online.

Cei doi au fost intervievaţi la un spital militar din Kiev de către membri ai OSCE. "Erau înarmaţi dar nu aveau ordinul să atace", a anunţat Organizaţia, citată de BBC News online.

Rusia nu a răspuns acestor acuzaţii, însă a afirmat anterior că cei doi bărbaţi nu mai sunt militari.

Cei doi se aflau în Ucraina într-o "misiune de recunoaştere", precizează OSCE.

"Unul dintre ei a spus că a primit ordine de la unitatea sa militară să se ducă în Ucraina. El urma să fie «înlocuit» după trei luni. Amândoi au spus că au mai fost «în misiune» în Ucraina", adaugă Organizaţia.

"Unul dintre ei a subliniat, în mai multe rânduri, că în Ucraina nu sunt implicate trupe ruseşti", continuă Organizaţia.

OSCE furnizează astfel una dintre cele mai importante probe independente de până acum cu privire la implicarea lui Vladimir Putin în războiul din estul Ucrainei, care durează de 13 luni.

Guvernul ucrainean, lideri oddicentali şi NATO afirmă că există probe clare care arată că Rusia îi ajută pe rebelii proruşi cu armament greu şi trupe. Experţi independenţi formulează aceleaşi acuzaţii, însă Moscova le neagă, insistând că orice rus care luptă alături de rebeli este "voluntar".

"Mărturie convenabilă"

Bărbaţii au fost răniţi şi capturaţi sâmbătă de către trupe ucrainene în oraşul Sciastia, situat la aproximativ 30 de kilometri de frontiera cu Rusia. Ei au fost acuzaţi de implicare în "activităţi teroriste".

Igor Konaşenkov, un purtător de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, declara luni că cei doi prizonieri nu sunt militari activi, ci foşti militari.

El adăuga că cei doi au fost maltrataţi de către forţele speciale ucrainene, care "le-au smuls o mărturie convenabilă".

Rebelii din estul Ucrainei au afirmat că cei doi sunt poliţişti din regiunea ucraineană Lugansk.

Armistiţiul care a intrat în vigoare în estul Ucrainei în februarie a fost încălcat frecvent.

Armata ucraineană a anunţat joi, la Kiev, că un militar ucrainean a fost ucis, iar alţi opt răniţi, în urma unor atacuri din partea separatiştilor proruşi.

"Conflictul pare să se extindă, geografic", a avertizat adjunctul şefului misiunii OSCE în Ucraina Alexander Hug.

"Misiunea a observat totodată prezenţa şi mutarea de armament de ambele părţi ale liniei de contact", a anunţat el.

Peste 6.000 de persoane au fost ucise de la începutul conflictului, în aprilie 2014, când rebelii au preluat controlul asupra unor zone vaste din regiunile Doneţk şi Lugansk.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UCRAINA,
OSCE,
RUSIA
/actualitate/cei-doi-barbati-capturati-in-ucraina-au-recunoscut-ca-sunt-militari-rusi-anunta-osce-14314282
14314282
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.