Cea mai grozavă proprietate imobiliară de pe piaţa mondială vine cu un vulcan activ

Autor: Dorin Oancea Postat la 16 mai 2021 105 afişări

Familia islandeză care deţine terenul pe care, în martie, a apărut un vulcan a primit oferte de la potenţiali cumpărători interesaţi să dezvolte proprietatea pentru turism, relatează Bloomberg.

Cea mai grozavă proprietate imobiliară de pe piaţa mondială vine cu un vulcan activ

"Proprietatea este de vânzare pentru preţul corect şi am obţinut deja cel puţin două oferte", a spus coproprietarul Anna Thordis Gudmundsdottir într-un interviu. Ea este unul dintre cele 19 moştenitori care deţin ferma cunoscută sub numele de Hraun.

Mii de oameni s-au adunat pentru a vedea erupţia. Unii chiar au făcut grill pe lavă. Fascinaţia pentru vulcan, care ar putea rămâne activ ani de zile, este aşteptată să devină cea mai fierbinte destinaţie a ţării, la propriu, când turismul se va relua. Proprietarii au colaborat cu autorităţile pentru a asigura accesul public în condiţii de siguranţă şi nu au intenţia de a limita traficul pedestru pe terenul lor, cu excepţia cazului în care siguranţa este compromisă.

Legislaţia islandeză a protejat timp de secole dreptul oamenilor de a trece pe jos printr-o proprietatea privată. Totuşi, creşterea turismului înainte de pandemie a declanşat o dezbatere cu privire la dreptul proprietarilor de terenuri de a colecta taxe de intrare de la vizitatori pentru multe dintre comorile naturale ale Islandei situate pe terenuri private.

Premierul Katrin Jakobsdottir a declarat radioul local RUV că statul nu intenţionează să cumpere terenul, dar că noilor proprietari ai terenului nu li se va permite să limiteze accesul publicului. „Statul acordă fonduri pentru asigurarea construcţiei şi accesului, dar condiţia prealabilă este ca accesul publicului să fie asigurat”.

Guvernul a alocat 70 de milioane de coroane (564.000 de dolari) din fonduri publice pentru construirea infrastructurii şi pentru supraveghere la faţa locului.

Proprietarii de terenuri au dreptul de a colecta o taxă pentru serviciile furnizate de terenurile lor, oferind oportunităţi de afaceri profitabile în jurul unor atracţii turistice căutate. Actualii proprietari se aşteaptă ca site-ul să aibă în cele din urmă un centru de servicii şi o parcare şi că licenţe exclusive vor fi eliberate companiilor de turism pentru vizite la locul erupţiei sau pentru a ateriza în apropiere cu elicoptere, potrivit unei note trimise ministrului turismului.

Terenul este deţinut de aceeaşi familie de generaţii. Gudmundsdottir a spus că familia a luat în calcul vânzarea terenului de-a lungul anilor, deşi nu l-a promovat niciodată. Vărul ei, Sigurdur Gudjon Gislason, preşedintele asociaţiei proprietarilor Hraun, a declarat săptămâna trecută la postul local de televiziune Stod 2 că cumpărătorii interesaţi sunt dispuşi să cumpere o parte din teren sau în întregime, dar nu a vrut să discute despre preţul cerut.

Geologii au spus că erupţia ar putea dura mult timp, chiar şi ani. Vulcanul se află la o oră de mers cu maşina de Reykjavik - aşa că poate deveni una dintre destinaţiile de top ale Islandei. De asemenea, se află chiar alături de faimoasa Lagună Albastră din Islanda.

Noua erupţie şi limitarea pandemiei în Islanda au adus deja turişti. Sejururile în hoteluri ale străinilor în aprilie aproape s-au triplat faţă de anul trecut, potrivit statisticilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
proprietate,
vulcan,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.