Cea mai controversată lege a intrat în vigoare în Franţa. Musulmanii sunt revoltaţi

Autor: Mediafax Postat la 25 august 2016 5360 afişări

Autorităţile franceze au aprobat una dintre cele mai controversate legi...

Cea mai controversată lege a intrat în vigoare în Franţa. Musulmanii sunt revoltaţi

Autorităţile franceze au interzis purtarea costumelor de baie de tip burkini în 15 oraşe, evocând îngrijorările ulterioare atacurilor teroriste care au avut loc în ţară.

Potrivit The Guardian, autorităţile din mai multe oraşe franceze au implementat legea conform căreia este interzisă purtarea acestui tip de îmbrăcăminte, care acoperă trupul şi capul, evocând preocupările în legătură cu hainele religioase în urma asasinatelor teroriste care au avut loc în Franţa.

Imagini cu poliţia confruntând o femeie care nu se supunea legii, făcute în Nisa, înfăţişează patru poliţişti stând în jurul unei femei care se odihnea pe ţărm, în Promenade des Anglais, ultima scenă a atentatului de luna trecută, când un camion a intrat în mulţime de Ziua Naţională a Franţei.

După ce poliţiştii ajung lângă femeie, aceasta pare să se dezbrace de un articol vestimentar albastru, iar unul dintre ofiţeri pare să ia notiţe sau pregăteşte o amendă.

Fotografiile apar după ce o altă femeie, mamă a doi copii, a povestit cum a primit amendă pe o plajă din apropierea oraşului Cannes, pentru că purta colanţi, o tunică şi o eşarfă pe cap.

Potrivit agenţei de presă AFP, pe amendă era notat că femeia nu purta "o ţinută care respectă bunele moravuri şi secularismul".

"Stăteam la plajă cu familia mea", a declarat femeia amendată. "Purtam o eşarfă clasică. Nu aveam nicio intenţie să intru în apă".

O martoră la scenă, Mathilde Cousin, a confirmat incidentul.

"Cel mai trist lucru este că oamenii ţipau 'Du-te acasă!', iar unii chiar îi aplaudau pe poliţişti", a declarat aceasta. "Fiica sa plângea".

Săptămâna trecută, Nisa a fost ultimul resort francez care a interzis purtarea costumul de baie de tip burkini. Oraşul interzicea îmbrăcămintea care "manifestă excesiv aderarea la o religie într-o perioadă în care Franţa şi lăcaşurile de cult sunt o ţintă pentru atacurile teroriste".

Interzicerea din Nisa face referire în special la atentatul din acest oraş, care a avut loc pe 14 iulie, când un camion a lovit în mulţimea adunată în oraş pentru focurile de artificii cu ocazia Zilei Naţionale a Franţei, ce s-a soldat cu 86 de morţi. De asemenea, se referă şi la atentatul care a avut loc 12 zile mai târziu, unde preotul catolic Jacques Hamel a fost ucis în biserica sa parohială din Saint-Etienne-du-Rouvray, o localitate dintr-o suburbie a Rouenului.

Interdicţia din mai multe oraşe vine înainte de cea a celei mai înalte instanţe administrative din Franţa, în urma unui apel al Ligii pentru Drepturile Omului, un ONG francez. Acesta provoacă decizia unei curţi inferioare din Nisa, care a admis o interdicţie a ţinutei vestimentare în Villeneuve-Loubet.

Villeneuve-Loubet, situat la vestul Nisei, a fost printre primele 15 oraşe care a interzis burkini, declanşând o dezbatere aprigă în Franţa, dar şi în restul lumii, despre purtarea costumelor de baie care acoperă întregul corp, drepturile femeilor şi secularismul.

Primarul socialist local, Ange-Pierre Vivoni, a interzis acest tip de articole vestimentare, descriind decizia ca fiind necesară pentru a "proteja populaţia".

Tribunalul din Nisa a pronunţat luni că interdicţia din Villeneuve-Loubet era "necesară, corespunzătoare şi proporţionată" pentru a preveni tulburările publice după succesiunea de atacuri jihadiste din Franţa.

Burkini era "predispus să ofenseze convingerile religioase sau non-convingerile religioase ale altor oameni care stau pe plajă", şi "s-ar fi simţit ca o sfidare sau o provocare la tensiuni exacerbate de către" comunitate.

Hotărârea Consiliului de Stat, cea mai înaltă instanţă administrativă a Franţei, va oferi un precedent legal pentru oraşele din ţară.

Sursa: http://bit.ly/2bfxCXn.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BURKINI,
POLIŢIE,
INTERDICŢIE

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.