Ce vor să cumpere românii de Black Friday şi de la ce magazine

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 15 noiembrie 2017 240 afişări

Kantar Millward Brown România, lider în piaţa locală de cercetare de marketing în zonele de brand, media şi de comunicare, face publice rezultatele cercetării privind popularitatea evenimentului Black Friday în România şi intenţiile de achiziţie ale românilor în timpul acestui eveniment.

Ce vor să cumpere românii de Black Friday şi de la ce magazine

„Datele studiului din acest an arată că evenimentul Black Friday a dobândit o recunoaştere pe scară largă la nivelul populaţiei României. Notorietatea evenimentului a fost susţinută de participarea tot mai numeroasă din anii trecuţi a comercianţilor şi de apetitul românilor pentru reduceri”, a declarat Mădălin Vladu, Account Director, Kantar Millward Brown România.

Studiul arată că 79% dintre românii cu vârste cuprinse între 18 şi 65 de ani au auzit despre Black Friday şi 45% vor să achiziţioneze ceva cu ocazia evenimentului anual de reduceri. Ca şi în 2016, lista de dorinţe este dominată de produse din categoria electro-IT. 40% dintre respondenţi doresc să cumpere un produs din categoria electrocasnice mici, iar următoarea categorie din topul preferinţelor este reprezentată de televizoare (33%). În acest an 24% dintre români doresc să cumpere telefoane mobile la preţ redus. Pe lista de dorinţe se află şi electrocasnice mari: frigidere (20%) şi maşini de spălat (17%).

În rândul produselor pentru care s-a înregistrat un interes în creştere în ceea ce priveşte intenţia de cumpărare se numără, în acest an, şi produsele fashion. 16% dintre persoanele care au zis că intenţionează să cumpere ceva de Black Friday au menţionat această categorie, iar Fashion Days este primul magazin menţionat din categoria fashion online.

Pentru a face cumpărături de Black Friday, românii vor alege produse atât de pe rafturile magazinelor online, cât şi din retailul tradiţional. Primele 5 magazine care au venit în mintea respondenţilor atunci când au fost întrebaţi de unde au de gând să-şi cumpere ceva de Black Friday au fost:

1)    eMAG

2)    Altex

3)    Flanco

4)    Carrefour

5)    Media Galaxy

Topul categoriilor de produse pe care oamenii intenţionează să le cumpere de Black Friday:

1)    Electrocasnice mici

2)    Televizoare

3)    Telefoane mobile

4)    Frigidere

5)    Maşini de spălat

6)    Produse fashion

7)    Laptopuri

8)    Aragaze  

9)    Tablete

10)    Produse pentru casă şi grădină

Cercetarea a fost realizată la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ. La această cercetare au participat 2.008 de respondenţi, din mediul urban şi rural, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Interviurile, realizate prin metoda CATI, s-au desfăşurat în perioada 24 – 31 octombrie 2017. Eroarea de eşantionare este de +/- 2,2%.

Millward Brown Romania este parte a reţelei Millward Brown, agenţie globală de cercetare de marketing specializată în evaluarea eficienţei reclamelor, a comunicării strategice precum şi a cercetării de media şi de brand equity. La nivel global, reţeaua are mai mult de 87 de birouri şi operează în 58 ţări.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.