Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre predicţiile lor s-au îndeplinit

Autor: Ioana Matei Postat la 05 ianuarie 2021 16084 afişări

Ce preziceau că se va întâmpla în 2021… oamenii din 1921. E incredibil câte dintre predicţiile lor s-au îndeplinit

Dacă te uiţi la istorie, începi să devii puţin mai optimist în ceea ce priveşte viitorul, spun jurnaliştii de la Entrepreneur.com, care au publicat o listă a aşteptărilor pe care le aveau oameni cu diverse ocupaţii din anul 1921.

Au supravieţuit Primului Război Mondial şi Gripei Spaniole din 1981 şi au fost martorii unei revoluţii tehnologice. Energia, aviaţia comercială, radioul şi multe alte inovaţii reprezentau noutăţi la acea vreme.

Nu e de mirare că mulţi dintre ei se întrebau, pe atunci, cum vor transforma aceste lucruri lumea.

Jurnaliştii de la Entrepreneur.com au căutat „anul 2021” în ziarele din 1921. Se pare că existau articole pline cu predicţii - iar unele dintre acestea s-au dovedit a fi cât se poate de adevărate.

1. Vom putea să manevrăm temperatura

Charles Stenimetz, un inginer electrician, a scris un articol în care a vorbit despre o revoluţie a mediilor din casele oamenilor. „Atunci când încălzirea este realizată electric şi vreau 70 de grade în casa mea, voi seta termostatul la 70 de grade şi temperatura nu se va ridica deasupra acestui punct. Această temperatură va fi menţinută uniform indiferent de vremea de afară”, spunea el.

2. Entertainment-ul se va întâmpla acasă

Steinmetz şi-a imaginat că nu va mai fi nevoie să mergem într-o sală de spectacole înghesuită pentru un concert – anticipa astfel dezvoltarea unor platforme precum Netflix sau Amazon Prime. „Vom putea introduce o priză într-o bază, aşa cum facem pentru un aspirator sau pentru o lampă şi vom putea avea concertul în casele noastre. Muzica va fi oferită de o staţie centrală şi distribuită abonaţilor prin fir, aşa cum putem să folosim telefonul în prezent.”

3. Electricitatea va alimenta roţile

Steinmetz a prevăzut chiar şi viitorul transportului electric.„Odată ce vor fi realizate îmbunătăţiri ale sistemelor electrice, vor exista şi schimbări ale sistemelor de transport. Vor exista mai multe automobile electrice şi biciclete electrice şi triciclice vor fi dezvoltate. Datorită simplităţii şi preţului lor scăzut, vor fi disponibile tuturor. Pivniţele noastre vor fi locurile în care le vom ţine.”

4. Cărţile ne vor fi citite

În august 1921, Miami News a publicat o coloană de Moses Folsom denumită „100 de ani de acum încolo”. Printre predicţiile de acolo se numără faptul că a descris modul în care vor funcţiona audiobookurile.

„Până în 1921, principiul fonografic va deveni practic infailibil şi cele mai bune cărţi vor fi reproduse în dispositive ce vor putea fi folosite în diferite stiluri de maşinării de vorbit. Tonul va reproduce cuvintele dramaturgului, poetului, profesorului, filosofului şi autorului de romane, care vor fi imitate în librăria sau în vorbitorul fiecărei case. Tonul exact al cântăreţului va fi de asemenea reprodus pe discuri care vor rezista mult după ce vocea cântăreţului va deveni silenţioasă în somnul care nu cunoaşte nicio trezire.”

5. Mai rapid, mai luminos, mai bine!

Acelaşi autor de la Miami Newa a scris despre alte predicţii importante - o parte dintre acestea s-au întâmplat.

„Trotuare care se mişcă şi lifturi vor putea fi găsite în oraşele foarte populate, iar metrourile ar putea conecta oraşele şi oamenii care călătoresc în interiorul acestora, la o viteză ameţitoare. Fotografia colorată va fi realizată şi vor fi făcute de asemenea îmbunătăţiri în ceea ce priveşte filmele. Valurile vor putea fi folosite pentru a genera electricitate, la fel şi razele soarelui - pentru a genera căldură şi energie.”

6. Oceanele nu vor mai reprezenta un obstacol.

În ziarul local Fall River, Massachusetts, copiii au fost invitaţi să îşi scrie propriile predicţii. Câţiva au prezis că ofiţerii de poliţie vor zbura pe cer sau că vor creşte cartofi pe stradă. Cel mai inspirat a fost însă Thomas Gooley, un băiat de 14 ani, care şi-a imaginat o persoană din 1921 trezindu-se în 2021, fiind alarmată că găseşte avioane uriaşe deasupra lui şi clădiri fără uşi (deoarece acestea sunt acum toate pe acoperiş).

„Vânzătorul de bilete s-ar uita la noi şi ar spune râzând: Nu trebuie să mergi deasupra Atlanticului, bătrâne, ci pe sub el, într-un tunel.”

Desigur, nu călătorim prin tunele sub Atlantic în 2021, dar tânărul Thomas Gooley avea dreptate - bărcile nu mai reprezintă principala modalitate de a traversa oceanul - există, de fapt, câteva tunele care îl traversează - firele subţiri de Internet, care sunt întinse pe suprafaţa oceanului.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.