Ce face în prezent fondatorul Flamingo Computers

Autor: Ioana Matei Postat la 01 iunie 2015 21803 afişări

Ce face în prezent fondatorul Flamingo Computers

Clienţii care şi-au cumpărat un calculator de la Flamingo Computers, în anii 2000, îşi amintesc că devenise cool să faci o achiziţie de la compania de retail de computere fondată de Dragoş Cincă. 

 

Principalul merit al lui Dragoş Cincă este că a rămas singurul dintre cei trei fondatori ai Flamingo Internaţional care a crezut în potenţialul companiei, care a avut curajul să aprobe mişcări potenţial riscante pentru compania sa, precum listarea la bursă şi achiziţia Flanco, motive pentru care numele său a devenit sinonim cu Flamingo. Povestea de succes a antreprenorului era tipică pentru un absolvent al Facultăţii de Electronică: cei mai mulţi dintre ei trăiau pe principiul „ori facem o afacere, ori emigrăm, iar el a rămas în România să facă un business cu calculatoare. Nu avea bani, dar ştia cum să asambleze un calculator şi mai ales cum să îl vândă. 

 

A vândut primul calculator în 1993, iar afacerea s-a dezvoltat continuu până în 2006, când Cincă a luat cea mai grea decizie la nivel de management. După fuziunea Flanco-Flamingo, fondatorul Flamingo a trecut în scaunul de CEO, asumându-şi rolul de a reduce schema de personal cu aproximativ 50%, renunţând la aproximativ 1.000 de angajaţi. Compania a început în 2009 să aibă dificultăţi la plata datoriilor din cauza crizei, iar Dan Adamescu, unul dintre cei mai bogaţi antreprenori locali, a preluat un pachet semnificativ de acţiuni, încercând să redreseze compania. Adamescu nu a reuşit să se înţeleagă cu principalii creditori, astfel că, în decembrie 2009, compania a cerut intrarea în insolvenţă a tuturor firmelor din grup. 

 

Dintre acestea, doar Flanco International, compania care operează magazinele Flanco, a putut fi salvată, fiind preluată în 2010 de  Asesoft Distribution, deţinută de oamenii de afaceri Iulian Stanciu şi Sebastian Ghiţă. Dragoş Cincă a trăit ulterior, până în 2014, în Anglia, iar la începutul anului în curs a anunţat demararea noului său proiect, de la Corbeanca, tot sub numele Flamingo: construieşte pe un teren de 60 de hectare proiectul Flamingo Park de 150 de vile. Pe termen lung însă, Cincă are în plan dezvoltarea a 1.000 de vile în ceea ce el numeşte un Beverly Hills al capitalei: „După ce m-am lăsat de calculatoare am călătorit foarte mult, iar şapte ani am locuit în Anglia. (...) Planurile de schimbare de domeniu au început din 2000, iar din 2001 până în 2003 am cumpărat terenul în vreo 500 de tranzacţii. Vrem să construim în acest an 40 de case, anul viitor 80, dar nu vom dezvolta speculativ, ci doar la cerere. În funcţie de evoluţia pieţei vom continua dezvoltarea”. 

 

Mai multe poveşti de succes ale antreprenorilor ce au ajuns să se identifice cu brandul creat puteţi citi în articolul de copertă al Business Magazin al acestei săptămâni

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
flamingo computers
/actualitate/ce-face-in-prezent-fondatorul-flamingo-computers-14376920
14376920
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.