Ce a păţit un poliţist din Capitală care a mers la secţie cu banderola #FărăPenali

Postat la 03 septembrie 2018 118 afişări

Poliţistul Radu Duţu, care în luna august strângea semnături pentru iniţiativa „Fără Penali” şi a mers la birou cu banderola cu acelaşi mesaj, a declarat, pe Facebook, că ar putea fi vizat de o cercetare disciplinară.

Ce a păţit un poliţist din Capitală care a mers la secţie cu banderola #FărăPenali

Postarea integrală:

În data de vineri, 06.07.2018, m-am prezentat la serviciu îmbrăcat regulamentar în uniforma de serviciu, dar purtând pe braţ o banderolă inscripţionată #FărăPenali, un mesaj care reprezintă un principiu al meu, care ţine de libertatea mea de exprimare şi care nu contravine menirii mele ca poliţist, ci din contră, vine să întărească scopul meu profesional.

Le-am atras atenţia şefilor mei, care mi-au cerut să dau jos banderola, fără a-mi putea justifica legal de ce. Eu am refuzat, motiv pentru care nu am mai fost lăsat să primesc armamentul din dotare, am fost înlocuit cu un alt coleg în serviciu, mi-a fost chemată doamna psiholog, care m-a şi consultat, apoi mi s-a spus să plec acasă, că sunt liber trei zile, iar luni dimineaţă să mă prezint la medicul de familie, fără a mi se specifica de ce să fac asta, spunându-mi-se doar că deciziile au fost luate în baza rapoartelor întocmite de şeful de schimb şi şeful de birou.

Eu am refuzat să plec acasă în ziua respectivă, fiindcă am considerat că măsurile s-au luat fără respectarea legii, aşa că am rămas la sediul secţiei până la orele 22:00, când trebuia să ies din serviciu, în mod normal, cu banderola pe braţ.

Când am revenit luni, 09.07.2018, la serviciu, am înregistrat o petiţie prin care am solicitat să mi se comunice baza legală în care s-au luat măsurile respective împotriva mea, precum şi copii ale înscrisurilor întocmite în data de 06.07.2018, care privesc persoana mea şi care au efect asupra raporturilor de serviciu pe care le am cu unitatea în care îmi desfăşor activitatea (inclusiv copii ale rapoartelor întocmite de şefii mei).

După o lună şi trei săptămâni de aşteptare, am primit răspunsul şi bineînţeles că tot eu sunt vinovat.

În continuare, voi detalia aspectele din răspunsul primit, care mie mi se par în neregulă.

1. Se specifică faptul că am avut aplicată pe uniformă o banderolă. Fals! Banderola a fost în permanenţă pe braţ, sub mâneca de la cămaşa uniformei şi nu a acoperit niciun moment însemnele sau uniforma, aspect care poate fi demonstrat cu fotografia care circulă pe internet de aproape două luni.

2. Deşi se specifică în răspuns, în două rânduri, că banderola e un accesoriu (la fel ca ceasul, brăţara, cerceii etc.), din interpretarea făcută de lucrătorii Biroului Control Intern al Poliţiei Sectorului 5 rezultă că este un articol vestimentar. Cu alte cuvinte, tocmai s-a inventat o nouă modă şi putem să ieşim pe stradă îmbrăcaţi doar cu banderole în loc de tricou sau cămaşă, că sunt considerate articole vestimentare. În special doamnele.

Prevederea respectivă din regulamentul privind portul uniformelor se referă la articolele vestimentare nespecifice, gen pulovărul croşetat de bunică-ta, pantalonii de lăutar sau pantofii cu botul ascuţit din piele de pulpă de şarpe ori de altă culoare decât cea permisă, lucruri pe care le-am văzut de-a lungul timpului, însă nu s-a implicat nimeni activ pentru respectarea portului uniformelor.

Atâta timp cât am voie cu alte accesorii, gen ceas roz, cum am mai văzut, de ce nu am voie să port un accesoriu banderolă, care are un mesaj ce exprimă un principiu care mă reprezintă şi care ţine de libertatea mea de exprimare, atâta timp cât acel mesaj nu e politic, obscen sau nu aduce atingere imaginii instituţiei?

3. În răspuns se specifică faptul că nu am respectat ordinele legale ale şefilor mei.

Având în vedere cele expuse mai sus şi că nu am încălcat niciun act normativ, care sunt acele ordine legale ale şefilor mei legate de activitatea profesională, pe care eu nu le-am respectat?

4. Se specifică faptul că nu am mai primit armamentul în acea zi, pe motiv că am “manifestat vizibil un comportament cu risc dezadaptativ” şi am fost trecut pe liber în ziua respectivă, plus încă două libere consecutive, deşi eu semnasem de intrare în serviciu.

Menţionez faptul că am avut un comportament respectuos faţă de şefii mei în ziua respectivă, lucru pe care aş putea să-l demonstrez.

Pesemne, dacă pe viitor refuzi să dai o amendă sau să iei pe cineva la secţie, în mod nejustificat, că aşa vor şefii tăi, e posibil să manifeşti un comportament specific unui dezadaptat.

5. Deşi am solicitat şi copii ale rapoartelor întocmite de şefii mei, răspunsul primit nu le-a cuprins şi pe acestea şi nici măcar nu au mai fost menţionate, încălcându-mi-se acest drept.

6. În finalul răspunsului se specifică faptul că e posibil să fiu vizat de o cercetare disciplinară pentru cele întâmplate.

Concluzia: dacă eşti poliţist şi afişezi public că nu vrei infractori, eşti un dezadaptat şi vei fi vizat de o cercetare disciplinară.

România, 2018, an centenar.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.