Cazanciuc: N-am spus că vreau ridicarea MCV. Trebuie să aibă finalitate după îndeplinirea obligaţiilor

Autor: Catalina Mihai Postat la 04 iunie 2015 55 afişări

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, joi, la Ruse, răspunzând unei întrebări, că nu a cerut niciodată ridicarea MCV, precizând că ar fi de dorit ca acest proces să aibă o finalitate, după ce România şi Bulgaria şi-au îndeplinit obligaţiile.

Întrebat în cadrul unui dialog cu cetăţeni români şi bulgari la Ruse ce argumente are pentru ridicarea MCV, ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a precizat că o să caute "dovada" că ar fi cerut vreodată eliminarea acestui mecanism.

"Cred că am spus puţin altceva, ceea ce a spus şi preşedintele Juncker, că în acest mandat ar fi de dorit ca acest proces să aibă o finalitate, după ce statele membre (România şi Bulgaria) şi-au îndeplinit obligaţiile", a declarat Cazanciuc.

"La preluarea mandatului, cu doi ani în urmă, am primit un mandat foarte clar din partea preşedintelui României şi a primului ministru: de a avea în următorii ani rapoarte pozitive în cadrul MCV şi cred că acest lucru s-a realizat în foarte mare măsură şi s-a realizat printr-un dialog foarte bun cu autorităţile judiciare, cu CE (...) Am simţit sprijinul permanent al CE în a mişca procesul de consolidare a independenţei justiţiei, a reformelor în general. Noi avem acest mecanism, dincolo de obligaţiile noastre naţionale, pentru a creşte gradul de încredere a cetăţenilor în propriul nostru sistem. Nu trebuie să ne căutăm dreptatea pe alte meleaguri, trebuie să fim ferm convinşi că ne putem găsi dreptatea în România, nu trebuie să vină cineva din afară să spună ce avem de făcut. Cred că în momentul de faţă ştim sigur ce avem de făcut", a mai spus ministrul.

El a adăugat că stat de drept înseamnă "şanse egale pentru toată lumea, reguli pentru toată lumea, respectate deopotrivă de toată lumea".

Totodată, Cazanciuc a recunoscut că "mai sunt lucruri de făcut" şi că e nevoie de dialog la nivelul Parlamentului, cu clasa politică.

Întrebat despre iniţiativele de modificare a Codului Penal, Robert Cazanciuc a evitat întrebarea, referindu-se, în schimb, la aprobarea Codului de Procedură Civilă.

Ministrul a spus că această lege importantă "a trecut în două săptămâni în ambele camere ale Parlamentului", "după un dialog destul de consistent cu membrii Parlamentului".

"Doar prin dialog putem să depăşim anumite momente dificile", a punctat ministrul.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, s-a aflat, joi, la Ruse, unde a avut loc o întâlnire la care au participat aproximativ 750 de cetăţeni români şi bulgari, discuţiile fiind legate de statul de drept, spaţiul Schengen, integrarea romilor, moneda unică sau fondurile europene.

La discuţii a luat parte preşedintele bulgar Rosen Plevneliev, dar şi prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ROBERT CAZANCIUC,
MCV,
/actualitate/cazanciuc-n-am-spus-ca-vreau-ridicarea-mcv-trebuie-sa-aiba-finalitate-dupa-indeplinirea-obligatiilor-14403728
14403728
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.