Cât te costă să concediezi un angajat în România

Postat la 10 aprilie 2018 465 afişări

România se numără printre ţările cu costurile cele mai scăzute din Europa privind concedierea din motive care ţin de persoana salariatului sau din motive economice, costurile nefiind influenţate de nivelul de senioritate, potrivit unui studiu realizat de Deloitte Legal, reprezentat în România de Reff & Asociaţii.

Cât te costă să concediezi un angajat în România

“Costurile cu concedierea sunt în general mai mici în România comparativ cu alte ţări şi nu sunt influenţate de nivelul de senioritate. O explicaţie o reprezintă prevederile Codului Muncii, care nu disting în funcţie de vechime”, spune Florentina Munteanu, Partener şi coordonator al practicii de dreptul muncii la Reff & Asociaţii.

Studiul compară costurile cu concedierea în 45 de ţări. Datele analizate reprezintă trei scenarii diferite cu nivele diferite de senioritate şi pachete salariale diferite.

Astfel, în cazul unei concedieri din motive individuale sau din motive economice a unui angajat de 30 de ani care are patru ani vechime într-o companie IT din România şi un venit brut anual de 30.000 de euro, acesta primeşte plăţi compensatorii de circa 2.500 de euro, România clasându-se în urma Sloveniei şi Bulgariei, potrivit datelor Deloitte.

“Mulţi angajatori au reglementate condiţiile privind concedierea în contractele colective de muncă şi, din experienţa noastră, putem confirma că vechimea este o variabilă care influenţează pachetul compensator. Totuşi, astfel de înţelegeri au o aplicabilitate limitată (la nivel de angajator sau sector de activitate), astfel că nu le putem considera ca fiind o practică general aplicabilă la nivelul angajatorilor din România”, adaugă Florentina Munteanu.

La rândul său, Raluca Bontaş, Partener Global Employer Services Deloitte România motivează că baza de calcul este o explicaţie pentru care România înregistrează costuri cu concedierea scăzute.

”Pe lângă clasament, trebuie să privim şi modul în care concedierea este transpusă în legislaţia locală în cazul ţărilor cuprinse în acest studiu”.

Cititi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.