Cât durează şi care sunt costurile formării unui florist în România

Autor: Ioana Matei Postat la 21 septembrie 2017 182 afişări

Piaţa autohtonă de flori a înregistrat o evoluţie constantă, cu creşteri anuale de circa 5% în ultima perioadă. Un rol important în acest proces îl are formarea profesională temeinică a floriştilor, încă de la începutul carierei, potrivit observaţiilor făcute de reprezentanţii grupului FlorideLux. În prezent, FlorideLux, unul dintre cei mai mari retaileri de aranjamente florale şi cadouri online şi offline din România, investeşte, în medie, 2.000 de euro pentru pregătirea unui profesionist în aranjamente florale.

Cât durează şi care sunt costurile formării unui florist în România

Potrivit datelor FlorideLux, perioada de pregătire a floriştilor durează aproximativ trei luni din momentul angajării şi chiar dacă media de investiţie pentru fiecare florist, în vederea pregătirii şi a training-ului specific, este de cel puţin 2.000 de euro, investiţiile pentru formarea începătorilor sunt mult mai mari, uneori atingând pragul de 5.000 de euro.

În plus, periodic, FlorideLux organizează sesiuni de pregătire cu un master florist olandez, care atrag după sine investiţii de 3.000 de euro.

„Evoluţia pieţei de HR în floristică este una atipică, având în vedere faptul că nu există şcoli profesionale dedicate, facultăţi sau colegii, ci doar cursuri şi specializare la locul de muncă. De aici şi importanţa pe care o acordăm pregătirii profesionale a echipei noastre”, a declarat Marius Dosinescu, CEO şi fondator FlorideLux.

Conform CEO-ului FlorideLux, training-urile se desfăşoară la sediul companiei, sub formă de ore de pregătire dedicate, dar şi de pregătire la locul de muncă. Pentru că se lucrează intensiv cu majoritatea tipurilor de flori, învăţăceii acumulează rapid atât noţiuni ce ţin de întreţinerea plantelor, cât şi de realizarea buchetelor şi aranjamentelor florale.

„Observăm, de la an la an, că interesul românilor pentru meseria de florist este în continuă creştere. Mulţi dintre ei, însă, aleg să lucreze pe cont propriu, fără forme legale. Pentru ca balanţa să se echilibreze în favoarea florăriilor, este necesar ca acestea să ţină cont de nevoile şi dorinţele angajaţilor, lucru pe care FlorideLux deja îl face. Credem cu tărie că performanţa se poate realiza doar în grupuri mari, sub îndrumarea unor specialişti”, a declarat Vlad Iliescu, General Manager al Centrului de Creaţie Atelierele Ilbah.

De asemenea, în plus faţă de training-urile de specialitate, echipei FlorideLux i se oferă şi salarii direct proporţionale experienţei, bonusuri în funcţie de orele suplimentare petrecute la locul de muncă, bonuri de masă în perioadele aglomerate, asigurări medicale, iar celor din provincie li se asigură cazare gratuită în Bucureşti.

„Foarte mult timp floriştii au fost văzuţi ca vânzători de flori, nu artişti. Prin intermediul sesiunilor de training pe care le organizăm încercăm să le oferim poziţia pe care o merită, astfel încât să fie clară diferenţa dintre ei şi comercianţii de flori”, a adăugat Marius Dosinescu.

În prezent, echipa FlorideLux este formată din 15 persoane, iar până la finalul anului compania doreşte să recruteze 6 florişti cu experienţă de minim patru ani, dar şi 3 florişti fără experienţă, care vor participa la sesiuni de formare la locul de muncă.

Grupul FlorideLux are o experienţă de peste 14 ani de zile în industria de flori şi cadouri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.