Cât de gravă este criza în zona euro: Economia scade cu 10,5% în trei luni

Autor: Alex Ciutacu Postat la 09 aprilie 2020 324 afişări

Cât de gravă este criza în zona euro: Economia scade cu 10,5% în trei luni

În următoarele luni, zona euro alunecă în recesiune, urmând ca economia blocului să scadă cu 2,3% în primul trimestru şi cu 10,5% în al doilea trimestru, conform estimărilor Institutului pentru Cercetare Economică (ifo) din Munchen, corelate cu cele ale Instiutului Economic Elveţian (KOF).

Cu toate acestea, economia zonei euro ar urma să înregistreze o creştere de 8,7% în al treilea trimestru din 2020.

„Pandemia de coronavirus aduce un şoc fără precedent pentru economia globală”, notează cercetătorii.

Fluctuaţiile drastice înregistrate la nivelul producţiei industriale reprezintă una dintre principalele consecinţe. Astfel, producţia industrială ar fi scăzut cu 4,4% în primul trimestru, urmând o scădere de 18% în al doilea trimestru.

În acelaşi context, producţia industrială din zona euro ar urma să înregistreze o creştere de 19% în al treilea trimstru.

Prăbuşirea consumului urmează un trend similar, întrucât în primul trimestru consumul privat scade cu 3,3%, urmând ca în al doilea trimestru să scadă cu 13,6%, iar în al treilea să crească cu 12%.

În ceea ce priveşte investiţiile, nivelul acestora a scăzut cu circa 2,3% în T1, urmând să scadă cu 10% în T2, pentru a creşte cu 10,4% în T3.

„Aceste estimări economice sunt încărcate de incertitudine. Posibilitatea ca pandemia să treacă mai repede este redusă”, au transmis cercetătorii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.