Cât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT

Postat la 26 iunie 2016 557 afişări

Lira sterlină şi acţiunile la bursă au început să tremure odată cu anunţul oficial al rezultatului referendumului de joi, în urma căruia Marea Britanie va părăsi Uniunea Europeană. Schimbările de pe piaţă s-au făcut simţite imediat după ce tabăra „LEAVE” a preluat conducerea în timpul numărării voturilor, vot care, în cele din urmă, a fost şi câştigat de aceştia cu un procent de 52%, faţă de 48% cât au reuşit să obţină votanţii pro-europeni, diferenţa de voturi fiind de 17.410.742.

Cât a costat Marea Britanie prima zi a BREXIT

mpactul pe care îl va avea această decizie asupra Marii Britanii s-a făcut simţit încă din prima zi, când indicele FTSE 100 (Financial Times Stock Exchange 100), în care sunt incluse companiile cu cea mai mare capitalizare de piaţă de pe Bursa de Valori din Londra, a scăzut cu 120 miliarde de lire, scrie Gândul.

The Independent prezintă o analiză a schimbărilor de pe piaţa valutară care au lovit cu putere Marea Britanie, încă din prima zi a „erei” Brexit.

1. Indicele FTSE 100: Valoarea primelor 100 cele mai mari companii britanice a scăzut cu 120 miliarde de lire

Bursa britanică a deschis în scădere vineri, indicele FTSE 100 înregistrând cea mai mare cădere de la criza financiară încoace, cu nu mai puţin de 8 procente. Acest fapt a condus la o scădere cu 120 miliarde de lire a valorii celor 100 mari companii pe care le include indicele FTSE.

Băncile au fost cel mai grav afectate, acţiunile Barclays scăzând cu 22%, cele ale Lloyds cu 18 procente, în timp ce scăderea a fost de 16% în cazul Royal Bank of Scotland. 

Impactul a fost resimţit şi de companiile din zona construcţiilor. Travis Perkins a înregistrat o scodere de 43 de procente la deschiderea bursei, iar Taylor Wimpey a căzut cu 32%.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cat-a-costat-marea-britanie-prima-zi-a-brexit-15508129
15508129
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.