Care este cea mai scumpă zonă de birouri din Capitală

Autor: Ioana Matei Postat la 23 mai 2017 195 afişări

În 2017, pe piaţa birourilor din Bucureşti, apariţia unor proiecte noi cu finisaje şi dotări premium, dar şi cu o poziţionare excelentă, lângă Guvern, precum The Landmark şi Aviatorilor 8 au ridicat din nou media chiriilor pentru zona centru-nord, care se distanţează astfel ca nivel de zona centru-vest şi cea ultracentrală, potrivit informaţiilor companiei de consultanţă imobiliară ESOP Consulting.

Care este cea mai scumpă zonă de birouri din Capitală

Reprezentanţii ESOP spun că este un moment oportun pentru extindere sau închirierea unor noi spaţii de birouri, fiind în lucru în diverse stadii de execuţie cu termen de livrare în următorii 2 ani, spaţii  care totalizează peste 500.000 mp. În zona centru-vest, unde, într-un timp foarte scurt, a crescut cel mai mult numărul proiectelor premium de birouri şi unde estimăm că se vor livra peste 250.000 mp, până în 2020, chiriile actuale sunt cuprinse între 12,5-14,5% euro/mp, pentru birouri de clasă A, la valori ce se află la nivelul din 2013-2014.

Atenţie însă, pentru companiile care doresc poziţii bune şi clădiri de calitate deja existente, în care să se mute mâine soluţiile sunt din ce în ce mai puţine şi chiriile mai mari, cele mai multe livrări fiind aşteptate cel mai devreme la mijlocul anului 2018”, spune Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting.

Ofertele din zona centru-nord se diversifică mai mult în această perioadă, conturându-se mai multe subzone diferite ca nivel al chiriilor. Vârful tarifelor, de peste 18 euro/mp se înregistrează pentru proiectele noi, livrate de curand sau încă în construcţie in Piaţa Victoriei, în aşa numitul CBD. Urmează apoi pe locul doi subzona Barbu Văcărescu- Floreasca, lângă centrul comercial Promenada şi pe locul trei subzona Casa Presei Libere, între acestea existând diferenţe si de 2-3 euro/mp.

Cele mai ieftine birouri din Bucureşti se găsesc în cartierele din Sud şi în zona Pipera-Tunari, mai îndepărtate de metrou, acolo unde se pot închiria spaţii în clădiri de birouri de la 8-9 euro/mp şi vile de la 7,5 euro/mp.

„Considerăm că deschiderea unui nou pol de birouri în Bucureşti, în zona Politehnică - Grozăveşti – Orhideelor şi modalitatea pozitivă în care a fost primit acest lucru de către chiriaşi, doi dintre cei mai mari chiriaşi din piaţă, BCR şi IBM alegând deja această zonă pentru consolidarea activităţilor prin ocuparea unei suprafeţe totale ce depăşeşte 38.000 mp, reprezintă un semnal pozitiv pentru căutarea, de către dezvoltatorii imobiliari, a unor noi poli de dezvoltare urbană cum ar fi zona Expoziţiei sau zona Unirii.

În acest fel se creează premizele, atât ale unei dezvoltări echilibrate a zonelor de birouri şi a zonelor rezidenţiale ce le urmează,  cât şi ale unei diminuări a traficului dintr-o parte în alta a Bucureştiului produs acum de către angajaţii care locuiesc în cartierele Capitalei şi se deplasează în majoritatea cazurilor doar în zona de nord”, afirmă Alexandru Petrescu Managing Partner la ESOP Consulting.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.