Care e de fapt ideea cu izolarea la domiciliu şi care sunt efectele acesteia

Autor: Ioana Matei Postat la 14 martie 2020 12947 afişări

Care e de fapt ideea cu izolarea la domiciliu şi care sunt efectele acesteia

De ce este important să ne autoizolăm la domiciliu poate fi observat prin studierea istoriei: dintr-un articol publicat de jurnaliştii publicaţiei internaţionale Quartz reiese cât de important este să ascultăm sfaturile autorităţilor din domeniu pe durata epidemiei. 

În 1918, oraşul Philadelphia a organizat o paradă care a ucis mii de oameni. Ignorând avertizările, oamenii au organizat un marş pentru a susţine eforturile din războiul ce se terminase. 

Trei zile mai târziu, fiecare pat din cele 31 de spitale din Philadelphia era umplut cu pacienţi grav bolnav, infectaţi de gripa spaniolă. Până la finalul săptămânii, mai mult de 4.500 de persoane au murit ca urmare a epidemiei care a afectat 100 de milioane de persoane din toată lumea.

Până la vremea în care politicienii au închis oraşul, era prea târziu.

În St. Louis lucrurile au stat total diferit, deşi oraşul nu se afla la o distanţă foarte mare de Philadelphia. La două zile de la detectarea primelor cazuri în rândul civililor, oraşul a închis şcolile, locurile de joacă, bibliotecile, sălile de judecată şi chiar şi bisericile. Adunările publice de mai mult de 20 de persoane au fost interzise. 

Măsurile extreme – cunoscute acum drept „distanţarea socială” – au redus la mai mult decât jumătate faţă de Philadelphia numărul de decese înregistrate din cauza gripei spaniole.

Conceptul de „aplatizare a curbei” este esenţial pentru sănătatea publică atunci când vine vorba despre răspunsul la epidemii, inclusiv la epidemia cauzată de Covid-19.  Odată ce un virus nu mai poate fi oprit, scopul principal este oprirea răspândirii acestuia. 

Cu cât sunt mai puţini oameni infectaţi simultan, serviciile de sănătate nu sunt copleşite şi numărul deceselor scade. Astfel creşte şi timpul pe care îl au la dispoziţie medicii şi cercetătorii pentru a descoperi modalităţi de tratare a virusului. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.