CANNES 2016. Filmul "I, Daniel Blake", de Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d'Or. Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie

Postat la 22 mai 2016 127 afişări

CANNES 2016. Filmul "I, Daniel Blake", de Ken Loach, a câştigat trofeul Palme d'Or. Cristian Mungiu a câştigat premiul pentru regie

Regizorul Ken Loach a câştigat marele trofeu Palme d'Or, pentru lungmetrajul "I, Daniel Blake", la gala celei de-a 69-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, care a avut loc duminică seară.

Cristian Mungiu a a câştigat premiul pentru regie, pentru lungmetrajul "Bacalaureat". Premiul l-a împărţit cu Olivier Assayas, pentru lungmetrajul "Personal Shopper", o raritate în această categorie.

Celebrul critic de film Peter Bradshaw, de la The Guardian, numeşte filmul lui Mungiu "un studiu de observaţie de 5 stele despre compromisul birocratic din România, realizat cu minuţiozitate şi subtilitate". Britanicul a acordat 5 stele din 5 filmului "Bacalaureat. "În film, vedem un război în subsidiar între generaţia cinică şi epuizată a oamenilor de vârstă medie şi cea a copiilor, furioşi, sălbăticiţi. Scenele dintre medicul de provincie şi fiica lui sunt extrem de tragice: nu e timp de pierdut, medicul trebuie să o insereze pe fata lui în lumea ruşinii - iată preţul supravieţuirii. Filmul regizorului român este măiestrit, complex, e un studiu psihologic ca o pildă morală, despre alegerile meschine pe care oamenii le fac pentru a-şi face drum cu coatele în viaţă. Oameni constrânşi de o loialitate pe care le-o datorează altora, care, la rândul lor, i-au ajutat în treburi josnice, se folosesc de corupţia generală pentru un alibi personal, ce-i justifică. Ce se va întâmpla cu odraslele acestor oameni, acele conştiinţe inocente pentru care toate mişmaşurile meschine s-au făcut? Trebuie ei să-şi ia examenele într-o lume infestată, lumea compromisului şi ruşinii absconse?", scrie Bradshaw.

Xavier Dolan a primit premiul "Grand Prix", al doilea ca importanţă, pentru filmul "It's Just the End of the World".  Filmul iranian Forushange (Vânzătorul) regizat de Asghar Farhadi a fost distins cu două premii: cel mai bun scenariu şi cel mai bun actor (Shahab Hosseini).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/cannes-2016-filmul-i-daniel-blake-de-ken-loach-a-castigat-trofeul-palme-d-or-cristian-mungiu-a-castigat-premiul-pentru-regie-15359066
15359066
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.