Business Magazin, în 2007: Preţurile caselor doboară record după record. Locuinţele se vor scumpi în următorii zece ani

Postat la 22 aprilie 2014 1042 afişări

Business Magazin grupează, cu ocazia aniversării a zece ani, cele mai interesante articole de copertă din paginile revistei.

Business Magazin, în 2007: Preţurile caselor doboară record după record. Locuinţele se vor scumpi în următorii zece ani

Toata lumea pare de acord: pretul locuintelor va continua sa creasca. Cat timp va mai dura si unde se va opri cresterea? Putini se aventureaza sa faca previziuni ferme, insa cei mai multi analisti sustin ca ne asteapta cel putin zece ani de urcare neintrerupta.

Berceni, cf 1, dec, 3/10, 80 mp, stradal, balcon, g, f" este doar unul dintre multele anunturi de vanzare la un pret de 87.000 de euro pentru un apartament de trei camere. Pretul este destul de mic in seria ofertelor de trei camere postate saptamanile trecute pe site-ul www.anuntul.ro. Pentru ca, in aproape orice cartier din Bucuresti, preturile cerute au sarit de suta de mii de euro pentru apartamentele din mult blamatele "cutii de chibrituri comuniste". De curand, insusi reprezentantul FMI in Romania si Bulgaria se mira ca un prieten de-al lui a inchiriat la Paris, langa Arcul de Triumf, o locuinta la un pret mai mic decat a reusit el sa gaseasca la Bucuresti.

Cu mai putin de cinci ani in urma, o locuinta de genul celei mentionate in anunt putea fi cumparata fara probleme cu 10-12.000 de dolari (la acea vreme 10.500-12.500 de euro). Salariul mediu net in 2002 a fost de circa 120 de dolari lunar (127 de euro), in timp ce in luna februarie 2007 a ajuns la aproximativ 280 de euro, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica. Aceasta inseamna ca daca in 2002 un apartament valora 100 de salarii medii, in 2007 ar fi pretuit la 310 de salarii lunare.

Ceea ce s-a schimbat in cei cinci ani se stie; ce urmeaza este insa greu de estimat. Daca in ultimii ani mai apareau voci care spuneau ca, pe fondul dezvoltarii de noi cartiere rezidentiale, preturile din apartamentele vechi vor scadea, acum acele voci par sa fi amutit. Si chiar daca toata lumea spune la unison ca preturile vor creste, putini spun si cat va dura boom-ul.

In urma cu cateva saptamani, directorul executiv al companiei de consultanta imobiliara Arco Real Estate, Ciprian Lopata, lansa insa o estimare indrazneata. "Preturile vor mai creste 15 ani", spunea atunci Ciprian Lopata. Intr-o discutie cu BUSINESS Magazin, el si-a justificat previziunea - considerata provocatoare de alti cunoscatori ai domeniului - prin comparatia cu alte tari est-europene in care mai activeaza Arco Real Estate, companie fondata in Estonia si cu prezenta in Lituania, Letonia, Ucraina si Bulgaria. "In tarile baltice, preturile cresc de 10-15 ani, nu vad de ce nu s-ar repeta evolutia si in Romania", sustine Lopata.

CITITI AICI ARTICOLUL INTEGRAL din mai 2007.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
business magazin,
10 ani,
cover story
/actualitate/business-magazin-in-2007-preturile-caselor-doboara-record-dupa-record-locuintele-se-vor-scumpi-in-urmatorii-zece-ani-12502996
12502996
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.