Bugetul pentru educaţie se va închide cu 4 % din PIB. La cercetare s-a cerut o creştere cu 50%

Autor: Elvira Gheorghita Postat la 06 octombrie 2015 161 afişări

Bugetul pentru educaţie se va închide, anul acesta, cu 4 % din PIB, în timp ce în cazul cercetării a fost solicitată o creştere cu 50 la suta a procentului din PIB alocat acestui segment, a anunţat, luni, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, la dezbaterea "Educaţia 2018".

"Anul acesta ne vom închide bugetul pe 4% din PIB pe educaţie. Întotdeauna am fost de părere că o educaţie de calitate fără resurse financiare este greu de imaginat şi sigur că dorim creşterea bugetului. Încercăm să promovăm această creştere atât la nivelul educaţiei, cât şi la nivelul cercetării. Sindicatele au cerut 4,5% din PIB pentru educaţie în anul 2016. Am avansat o solicitare de creştere cu 50 la sută a bugetului cercetării. Ne închidem anul acesta la cercetare pe 0, 24% din PIB pe resurse alocate de la buget şi pe 0,14% din PIB pentru resurse private atrase în cercetare. Avem ca obiectiv 1% pentru 2020", a spus Ministrul Educaţiei, prezent, luni, la dezbaterea "Educaţia 2018", organizată cu ocazia Zilei Mondiale a Educaţiei, la Colegiul Naţional "Sf. Sava".

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că va fi anunţat ulterior şi calendarul majorărilor salariale în educaţie.

"Sunt convins că la nivelul acestuia an se vor găsi resursele necesare pentru a se reflecta, inclusiv din perspectiva sistemului de salarizare, faptul că şi educaţia şi sănătatea sunt priorităţi naţionale pentru Guvernul României. Am avansat propunere de creştere de 10% în paralel cu acordarea titlurilor executorii, ultima tranşă pe 2016 şi tot ce a mai rămas pe 2017. Solicitarea sindicatelor a fost de acordare a unui procent de 15%. Avem execuţia bugetară pe primele trei trimestre şi în scurt timp o să anunţăm ce creşteri salariale sunt posibile în educaţie", a adăugat Sorin Cîmpeanu.

În plus, ministrul a menţionat că în educaţie sunt extrem de multe probleme, dar pot fi avute şi rezultate pe măsura aşteptărilor. De asemenea, în ceea ce priveşte proiectul de lege al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu a menţionat că Ministerul a iniţiat şi a organizat o primă rundă de consultări la care au participat sindicatele.

Ministrul a vorbit, în cadrul dezbaterii, şi despre Bursele FLEX, arătând că un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA.

"Este vorba de leadership. Sunt eligibili copii care sunt născuţi între1999 şi 15 iulie 2001. Sunt criterii de selecţie, să fie vorbitori de limbă engleză. Prin acest proiect un număr important de copii vor putea să îşi deruleze activitate în întregime în SUA, prin finanţarea structurilor americane. Este o oportunitate importantă pentru copiii români de a studia în SUA", a spus Sorin Cîmpeanu.

Întrebat dacă va susţine cererea studenţilor de majorare cu 25 % a bugetului pentru burse, cămine şi cantine, ministrul a răspuns afirmativ, arătând că, încă din aceste an, de la rectificarea bugetară a susţinut că trebuie direcţionate prioritar fondurile către spaţiile de cazare şi de învăţământ.

De asemenea, Sorin Cîmpenu a mai spus că este nevoie de susţinere pentru schimbarea legislaţiei privind reglementarea manualelor ca bun de interes naţional şi nu ca un bun de orice altă natură.

"Anul viitor în septembrie trebuie să fie manualele de clasa a IV-a. (...) La ultima licitaţie am dorit să achiziţionăm 126 de manuale cu 126 de componente digitale. S-au prezentat ofertanţi pentru 23, patru au fost neeligibili, nouă au contestat, doar 10 din 126 ajung pe băncile elevilor. Insist pe mobilizarea tuturor factorilor, inclusiv media, inclusv în Parlament pentru schimbarea legislaţiei privind reglementarea manualelor şcolare ca bun de interes naţional şi nu ca un bun de orice altă natură aşa cum este privit acum prin OUG 34'', a precizat Sorin Cîmpeanu.

Dezbaterea de luni, a fost organizată de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia Sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret“ şi Federaţia Naţională Sindicală "Alma Mater" şi a avut printre participanţi parlamentari, părinţi, profesori, elevi şi studenţi.

Temele de dezbatere au fost: reforma politicilor de resurse umane, depolitizarea funcţiilor de conducere, de îndrumare şi control, reforma curriculară, finanţarea învăţământului şi cercetării, stabilirea legislaţiei în domeniul învăţământului şi integrarea europeană a învăţământului superior românesc.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
CÎMPEANU,
BUGET,
/actualitate/bugetul-pentru-educatie-se-va-inchide-cu-4-din-pib-la-cercetare-s-a-cerut-o-crestere-cu-50-14798945
14798945
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.