Britanicul care şi-a pierdut comoara de bitcoin mai face o ultimă încercare să îşi recupereze parola. Este incredibil unde vrea să caute

Autor: Andra Stroe Postat la 15 ianuarie 2021 1385 afişări

Britanicul care şi-a pierdut comoara de bitcoin mai face o ultimă încercare să îşi recupereze parola. Este incredibil unde vrea să caute

Britanicul care a aruncat din greşeală un hard disk care includea accesul la comoara sa de bitcoin mai face o ultimă încercare pentru a-şi recupera cheia „seifului virtual”: le cere autorităţilor locale  să-l lase săcaute într-un depozit de deşeuri.

James Howells, un inginer IT în vârstă de 35 de ani, din Newport, Ţara Galilor, spune că a aruncat dispozitivul în timp ce îşi curăţa casa în 2013. El susţine că avea două hard diskuri identice pentru laptop şi că l-a aruncat din greşeală pe cel care conţinea cheia digitală cu care îşi putea activa portofelul cu bitcoin. După toţi aceşti ani, Howells este încă încrezător că va putea recupera criptomonedele. Deşi partea externă a hard diskului poate fi deteriorată şi ruginită, el crede că placa de sticlă din interior poate fi încă intactă. „Experţii în recuperarea datelor ar putea apoi să reconstruiască unitatea sau să citească datele direct de pe dispozitiv”, spune Howells, citat de CNBC.

Potrivit lui, în portofelul digital avea 7.500 de bitcoin care, la valoarea de astăzi a criptomonedei, ar valora peste 280 de milioane de dolari şi că singura modalitate de a recâştiga accesul la acesta ar fi prin intermediul hard disk-ului pe care l-a aruncat în coşul de gunoi în urmă cu opt ani.

Dar are nevoie de permisiunea consiliului său local pentru a căuta în groapa de gunoi unde crede că se află hardware-ul pierdut. Depozitul de deşeuri nu este deschis publicului, iar intrarea pe teren ar fi considerată o infracţiune. El s-a oferit chiar să doneze 25% din total - aproximativ 70,8 milioane de dolari - către un „fond de ajutor Covid” pentru oraşul său natal, dacă reuşeşte să dezgroape hard diskul.

Dar Newport City Council a respins până acum cererile sale, invocând factori de mediu şi de finanţare. Şi nu pare că oficialii locali sunt pe cale să îşi schimbe decizia prea curând. Un purtător de cuvânt al consiliului a declarat pentru CNBC că „a fost contactat de mai multe ori din 2013 cu privire la posibilitatea recuperării unei piese de hardware IT despre care se spune că ar conţine bitcoin”, prima fiind „la câteva luni” după ce Howells a realizat pentru prima dată că unitatea dispăruse.

„Costul de dezgropare a depozitului de deşeuri alături de depozitare şi tratare acestora ar putea ajunge la milioane de lire sterline – fără nicio garanţie că respectiva componentă va fi deschisă sau că va fi încă în stare de funcţionare”, a adăugat acesta. Nu este greu să ne imaginăm de ce Howells ar dori să recupereze echipamentul. Valoarea Bitcoin a crescut în ultimele luni, atingând un maxim istoric de aproape 42.000 de dolari săptămâna trecută, înainte de a se prăbuşi brusc. New York Times a raportat că un programator din San Francisco a blocat 7.000 de monede bitcoin – în valoare de aproximativ 267,8 milioane de dolari – pentru că a uitat parola necesară pentru a debloca un hard disk care conţine cheia privată a portofelului digital.

Reţeaua Bitcoin este descentralizată, ceea ce înseamnă că nu este controlată de o singură persoană, ci de o reţea de computere. Fiecare tranzacţie provine dintr-un portofel care are o „cheie privată”. Aceasta este o semnătură digitală şi oferă dovezi matematice că tranzacţia a fost efectuată de proprietarul portofelului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
aruncare,
continut,
deseuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.