BNR s-a dat de gol: aurul României e la Londra. Adică suntem la mâna altora…

Postat la 28 iunie 2016 6808 afişări

Un secret al Băncii Naţionale a Române s-a aflat abia acum, după ce Marea Britanie a decis să iasă din Uniunea Europeană: mai mult de jumătate din rezerva de aur a României e la Londra.

BNR s-a dat de gol: aurul României e la Londra. Adică suntem la mâna altora…

Mai mult de jumătate din rezerva de aur a BNR (respectiv 60%) a rămas depozitată în afara graniţelor ţării, în principal la Londra, în fiecare an din perioada 2010-2016, 

La sfârşitul lunii mai 2016, rezerva de aur era de 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat în jurul a 16 mld. lei (3,62 mld. euro). Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la 31 mai 2016 de 36,3 mld. euro.

BNR are cele mai mari rezerve de aur din Europa Centrală şi de Est, de 104 tone, deşi nu a mai cumpărat aur din anul 2000, anunţă zf.ro.

"Ce importanţă are Brexitul? Piaţa financiar bancară din UK este cea mai importantă din lume. Decizia asta am luat-o acum 15 ani când România nu era încă în Uniunea Europeană", a spus Adrian Vasilescu de la BNR.

Dan Suciu, reîntors recent în funcţia de purtător de cuvânt al BNR, spune că între Banca Naţională a României şi Banca Angliei este o relaţie bilaterală care nu este afectată de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Întrebat ce se va întâmpla cu rezerva de aur a BNR de la Londra, Suciu nu a dorit să comenteze.

"Anglia putea să iasă şi din NATO, relaţiile între băncile centrale rămâneau la fel", a spus Suciu, care a ocupat şi funcţia de purtător de cuvând al Guvernului Cioloş.

 

Urmărește Business Magazin

/actualitate/bnr-s-a-dat-de-gol-aurul-romaniei-e-la-londra-adica-suntem-la-mana-altora-15509280
15509280
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.