BM: Economia Rusiei va scădea în acest an cu 3,8%

Autor: Florentina Dragu Postat la 01 aprilie 2015 31 afişări

Banca Mondială a revizuit miercuri în scădere prognoza privind economia Rusiei, estimând o scădere a produsului intern brut de 3,8%, mult peste declinul de 0,7% anticipat în decembrie anul trecut, potrivit Wall Street Journal.

Scenariul de bază privind evoluţia economică din Rusia ia în calcul un preţ mediu al petrolului de 53 dolari/baril, se arată într-un raport al Băncii Mondiale, intitulat "Răsăritul unei noi ere?".

În situaţia în care preţul petrolului va scădea la 45 dolari/baril, PIB-ul Rusiei se va contracta în acest an cu 4,6%, potrivit instituţiei bancare. Alternativ, o cotaţie medie apropiată de cea actuală, de aproximativ 65 dolari/baril, ar putea încetini scăderea economiei la 2,9%.

Economia Rusiei a fost puternic afectată în ultimul an de scăderea cotaţiilor petrolului, dar şi de deprecierea semnificativă a rublei faţă de dolar şi euro şi de sancţiunile economice internaţionale, care au limitat accesul companiilor ruseşti la finanţare pe pieţele externe, în replică la decizia Moscovei de a anexa Crimeea.

Instituţia bancară apreciază că sancţiunile împotriva Rusiei vor continua să afecteze negativ evoluţia economiei.

"Declinul preţului petrolului şi setul de sancţiuni mai stricte s-au produs spre finele anului 2014, astfel că efectul asupra economiei Rusiei a început să fie resimţit în ultimul trimestru al anului. Este probabil ca impactul să fie mai puternic în acest an şi în 2016", potrivit raportului.

Banca Mondială a salutat reacţiile "rapide şi adecvate" ale Băncii Rusiei şi ale guvernului de la Moscova la şocurile economice şi politice din 2014, care au ajutat Rusia să evite intrarea în recesiune.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al inflaţiei, precum şi scăderea consumului intern şi a investiţiilor vor avea o contribuţie negativă la formarea PIB-ului în acest an, potrivit raportului.

Pentru 2016, Banca Mondială estimează o contracţie economică în Rusia de 0,3%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BANCA MONDIALĂ,
RUSIA,
/actualitate/bm-economia-rusiei-va-scadea-in-acest-an-cu-3-8-14100702
14100702
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.