Bloomberg: Bursa de la Bucureşti, a treia cea mai performantă din lume în 2019

Autor: Dorin Oancea Postat la 21 decembrie 2019 38 afişări

Bursa de Valori de la Bucureşti este a treia cea mai performantă din lume în 2019, după Grecia şi Rusia, în contextul în care în urmă cu un an acţiunile de la bursa românească s-au prăbuşit pe fondul perspectivelor „taxei pe lăcomie” anunţate de Guvernul PSD, relatează Bloomberg.

Optimismul legat de un nou Guvern, prietenos cu piaţa de capital, a a sporit atractivitatea acţiunilor, indicele principal BET înregistrând un avans de circa 34% în 2019, a treia cea mai bună dinamică din rândul celor 94 de pieţe analizate de Bloomberg.

Acţiunile beneficiază de câştiguri îmbunătăţite, creştere economică rapidă şi, încă, evaluări ieftine după ce indicele a atins minimul ultimilor ani în ianuarie ca urmare a Ordonanţei 114. De asemenea, la baza creşterilor a stat şi promovarea bursei româneşti la statutul de piaţă emergentă secundară de către agenţia de rating FTSE Russelll.

Premierul Ludovic Orban a promis să abroge câteva dintre politicile controversate ale predecesorului său, inclusiv aşa-numita “taxă pe lăcomie” impusă în cazul băncilor. Guvernul a promis, de asemenea, listarea producătorului de energie Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie din portofoliul statului, precum şi a altor companii de stat.

Pe baza datelor de la Bloomberg, Bursa de Valori Bucureşti este a doua cea mai performantă din Uniunea Europeană.

“Piaţa românească continuă să tranzacţioneze la multiplu PER de 9X şi un randament mediu al dividendelor de 8%, astfel că va rămâne atractivă şi în 2020. Dacă performanţa continuă, ar trebui să fie nume mai mici în sectorul de consum – precum MedLife sau Purcari – companii care merg bine, în creştere şi private care credem că ar putea evolua bine în 2020. Dimensiunile companiilor cresc, există câteva IPO-uri mari în pregătire, iar mai devreme sau mai târziu piaţa va îndeplini criteriile MSCI. Credem, totuşi, că probabil acestea nu o să fie îndeplinite în 2020”, spune Tim Umberger de la East Capital Moscow.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bursa de la bucuresti,
evoluţie,
bloomberg

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.