Bernhard Spalt, CEO al Erste, vorbeşte despre revenirea economică din România dar şi despre planurile grupului austriac, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, în anii care vin

Autor: Mircea Nica, Cristian Hostiuc Postat la 11 iulie 2021 109 afişări

Bernhard Spalt, CEO al Erste, cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est a răspuns pentru ZF la câteva întrebări legate de situaţia economică din Europa Centrală şi de Est, cum se vede de la Viena revenirea economică din România şi către ce se va concentra grupul austriac in viitor.

Bernhard Spalt, CEO al Erste, vorbeşte despre revenirea economică din România dar şi despre planurile grupului austriac, cel mai mare din Europa Centrală şi de Est, în anii care vin

Bernhard Spalt, CEO al Erste, cel mai mare grup financiar din Europa Centrală şi de Est a răspuns pentru ZF la câteva întrebări legate de situaţia economică din Europa Centrală şi de Est, cum se vede de la Viena revenirea economică din România şi către ce se va concentra grupul austriac in viitor.

Cum vedeţi perspectivele pentru regiunea Europei Centrale şi de Est, mai ales acum că pare să aibă în spate cele mai grave valuri ale crizei pandemiei? Cum vedeţi revenirea Europei Centrale şi de Est şi României, în special după anul COVID 2020?

Ceea ce vedem în întreaga regiune este o scădere puternică a numărului de noi cazuri de COVID şi creşterea bruscă a nivelurilor de vaccinare în ultimele trimestre. Acest lucru a permis redeschiderea economiilor din regiune şi s-au dovedit a fi foarte puternice şi robuste în ultimele luni. PIB-ul mediu real în regiunea Europei Centrale şi de Est a scăzut cu 4% în 2020. La Erste, ne aşteptăm acum ca economiile regiunii să revină cu 5,1% în 2021 şi cu4,8% în 2022. Asta înseamnă că regiunea noastră va reveni la rolul său depăşind restul Europei în ceea ce priveşte creşterea.

În ceea ce priveşte România, analiştii noştri văd creşterea PIB-ului ţării că depăşeşte regiunea în acest an, în creştere cu 6,7%. Aceasta este o revenire bruscă faţă de scăderea de 3,9% înregistrată de România anul trecut. De asemenea, este semnificativ mai mare decât creşterea de 4,2% pe care o prognozasem iniţial pentru 2021. În timp ce dinamica de creştere a anului curent se va tempera puţin în 2022, economia României ar trebui să crească în continuare cu încă 4,5% anul viitor.

Unul dintre factorii-cheie pentru revenirea economică atât în România, cât şi în regiunea Europei Centrale şi de Est, în ansamblu, este cererea gospodăriilor, deoarece consumatorii încep să cumpere, să călătorească şi, în general, să se bucure din nou de viaţă după multe luni de blocaje. Dar creşterea pe care o trăim este, de asemenea, determinată de investiţii, atât din sectorul public, cât şi de companii, care sunt încrezătoare în viitor. Regiunea noastră şi Europa în ansamblu vor beneficia de prevederile cadrului UE pentru susţinerea revenirii, care se concentrează pe asigurarea unei schimbări pe termen lung către sustenabilitate, o digitalizare mai mare şi reformele structurale necesare.

Perspectivele revenirii economice ale regiunii sunt promiţătoare, dar nu riscă băncile să fie afectate în continuare de impactul întârziat al pandemiei? Odată cu încheierea moratoriilor şi pierderea sprijinului companiilor zombie care le-a menţinut în viaţă, există posibilitatea ca băncile să vadă rezultatele lor demolate de pierderi?

La Erste, am adoptat o abordare foarte anticipativă la începutul crizei, acum peste un an. Chiar dacă nu aveam nicio insolvenţă în acel moment, ştiam că economia suferea de o scădere fără precedent al cărei rezultat final era foarte neclar la acea vreme. Am decis că nu vrem să lovim pur şi simplu cutia pe drum. În schimb, am încărcat frontal cât mai multe provizioane posibil.

Această abordare prudentă a dat roade. Suntem acum într-o situaţie în care de departe cea mai mare majoritate a oamenilor şi a companiilor sunt într-o poziţie solidă de a-şi rambursa datoriile, chiar şi după încheierea moratoriilor. Economiile din regiunea noastră se dovedesc a fi foarte rezistente. Au digerat durerile anului COVID 2020 şi s-au întors pe calea performanţei economice pe care o aveau de mulţi ani înainte de criză. Noi toţi, statele, publicul şi băncile, vom beneficia de această revenire şi de o creştere continuă.

Având în vedere cele mai imediate provocări ale crizei COVID care se întrevăd acum, eforturile şi obiectivele de mediu şi societale au căpătat din nou un focus cheie la nivel global, european şi naţional, dar şi pentru multe companii. Ce înseamnă această schimbare fundamentală pentru Erste Group?

Erste a fost fondată în urmă cu peste 200 de ani, cu scopul de a promova creşterea prosperităţii în regiunea noastră şi de a combate sărăcia. În acest sens, ESG (guvernare de mediu, socială şi corporativă) a fost încorporată în ADN-ul nostru. În trecut, eforturile noastre s-au concentrat puternic pe „S” în ESG, şi anume problemele societale. Acum, punem tot mai mult accent şi pe „E”, dimensiunea de mediu a activităţilor bancare.

Aceasta începe cu o curăţare în faţa uşii. Erste a făcut acest lucru printr-o gamă întreagă de măsuri, inclusiv reducerea bruscă a emisiilor noastre de CO-2, trecerea la surse mai verzi de energie pentru clădirile noastre şi reducerea consumului de hârtie. Dar băncile au şi o responsabilitate mai largă faţă de societate, nu în ultimul rând pentru că rolul lor central în economie le permite să servească drept motor pentru schimbare. Şi să nu existe nicio îndoială: trebuie să existe schimbări, pentru că nu se poate întoarce la o eră pre-pandemică.

Pentru mine este clar că transformarea într-o economie verde va oferi un impuls turbo pentru creşterea în regiunea noastră. Inovaţiile ecologice şi tranziţia către tehnologii durabile trebuie să fie sprijinite şi finanţate, astfel încât companiile din regiunea noastră să poată contribui la transformarea în realitate a tranziţiei către un viitor ecologic.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.