Băsescu: În 2019 vom putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova pentru consumul de gaze naturale

Autor: Valentina Postelnicu Postat la 29 august 2014 69 afişări

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri, la întâlnirea cu diplomaţii români, că din 2019 România va putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova în privinţa consumului de gaze naturale, interconectarea reţelelor energetice fiind vitală în relaţia cu această ţară.

Băsescu a apreciat că, în cei zece ani ai săi de mandat, politica externă a fost focusată pe Republica Moldova, pe repunerea în dezbatere publică dar şi în acţiunea diplomatică a interesului României pentru Basarabia, în general, şi pentru Republica Moldova, în special.

”România a făcut eforturi mari, şi diplomatice şi financiare, pentru ca apropierea de Republica Moldova să înceapă să se producă”, a spus Băsescu, arătând că, din cercetările sociologice de la începului mandatului său, 8% din cetăţenii R. Moldova erau favorabili relaţiei cu România sau unirii cu ţara noastră.

”Iată că astăzi, urmare a politicii legate de Republica Moldova, aproape 50% din populaţie este pentru consolidarea relaţiei cu România, privesc pozitiv relaţia cu România şi privesc pozitiv unirea cu România. Este un progres care vine în primul rând din politica de recunoaştere a dreptului la cetăţenie al cetăţenilor Republicii Moldova şi al urmaşilor lor, a cetăţenilor care şi-au pierdut cetăţenia fără voinţa lor”, a mai afirmat Traian Băsescu.

Preşedintele a mai făcut referire la cele 5.500 de burse pe care statul român le acordă tinerilor din Republica Moldova, care au reprezentat un ”element de catalizare a apropierii cetăţenilor din Republica Moldova de România” şi a amintit faptul că, după inundaţiile din această ţară, România a construit 800 de case noi.

Potrivit şefului statului, cel mai esenţial moment a fost ”bătălia pe care România a dus-o pentru ca Republica Moldova să semneze Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană”, o ”bătălie diplomatică dificilă, grea”.

”În momentul în care am început să particip la Consiliul European, nu exista Republica Moldova în documentele Consiliului şi, pe urmă, sistematic, am adus Republica Moldova în atenţia Uniunii Europene, a Comisiei Europene”, a mai spus Băsescu.

El a precizat că este esenţial ca în continuare România să furnizeze creditul nerambursabil de 100 de milioane de euro către Republica Moldova, în etape.

Preşedintele a menţionat şi inaugurarea gazoductului Iaşi-Ungheni.

”Este un început, interconectarea reţelelor energetice este vitală în relaţia cu Republica Moldova” a spus Traian Băsescu.

”Slavă Domnului, avem capacităţi mult mai mari decât nevoile noastre de consum curente, deci avem de unde furniza energie electrică Republicii Moldova şi, dacă Dumnezeu ne ajută, din 2019 vom putea acoperi integral nevoile Republicii Moldova în privinţa consumului de gaze naturale. Totul este ca până în 2019 infrastructura să permită acest lucru”, a mai declarat Traian Băsescu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BĂSESCU,
REPUBLICA MOLDOVA,
/actualitate/basescu-in-2019-vom-putea-acoperi-integral-nevoile-republicii-moldova-pentru-consumul-de-gaze-naturale-13168503
13168503
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.