Banca Transilvania, cea mai lovită acţiune de ordonanţa taxelor: prăbuşire de 25% într-o lună

Postat la 28 ianuarie 2019 383 afişări

Banca Transilvania (TLV), cea mai tranzacţionată acţiune de la bursa românească, s-a prăbuşit cu 25% în ultima lună în condiţiile în care ordonanţa 114 a Guvernului Dăncilă taxează instituţia de credit de patru ori pe an şi loveşte dur şi în Pilonul II, printre cei mai mari acţionari al emitentului. De exemplu, potrivit celor mai recente date, cele din S1/2018, Pilonul II controlează 12,2% din capitalul social al emitentului de circa 8,6 miliarde de lei capitalizare.

Banca Transilvania, cea mai lovită acţiune de ordonanţa taxelor: prăbuşire de 25% într-o lună

Din 18 decembrie 2018 încoace, adică de când ministrul finanţelor anunţa de la Palatul Victoria ordonanţa taxelor, capitalizarea băncii de la Cluj s-a diminuat cu circa 2,7 miliarde de lei. Pe baza rezultatelor la nouă luni din 2018, banca de la Cluj urmează să transfere 771 mil. lei către bugetul de stat, respectiv 62% din profitul din perioada menţionată mai sus. Spre comparaţie, BRD figurează cu circa 650 mil. lei.

Bursa românească are cele mai ieftine acţiuni bancare din rândul burselor din regiune în contextul în care rezultatele financiare îmbunătăţite pe 2018 şi prăbuşirea cotaţiilor din ultima perioadă au trimis Banca Transilvania şi BRD la multipli de piaţă cu mult sub cei ai unor instituţii de credit mai tranzacţionate, precum Raiffeisen International, Erste Bank, OTP Bank. De exemplu, BRD afişează un nivel al PER, utilizat pentru a caracteriza eficienţa plasamentului în acţiuni, de 5,1, Raiffeisen Viena de 6, OTP Bank de la Budapesta de 9,6, iar PKO din Varşovia de 13,1, potrivit datelor Reuters. Spre comparaţie, BRD avea în ianuarie 2018 un nivel al PER de 6.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.