Banca Naţională a Greciei a finalizat vânzarea unui portofoliu românesc de credite corporative neperformante şi sub-performante de aproximativ 174 milioane euro către Bain Capital Credit.

Autor: Roxana Rosu Postat la 27 mai 2021 438 afişări

Banca Naţională a Greciei a finalizat vânzarea unui portofoliu românesc de credite corporative neperformante şi sub-performante de aproximativ 174 milioane euro către Bain Capital Credit.

Banca Naţională a Greciei (NBG) a finalizat vânzarea unui portofoliu românesc de credite corporative neperformante şi sub-performante (NPLs) cu o valoare contabilă brută de aproximativ 174 milioane euro (valoarea garanţiilor alocate de aproximativ 102 milioane Euro), către Bain Capital Credit.

NBG a fost asistată în tranzacţie de firma internaţională de avocatură CMS.

Transferul portofoliului a fost aprobat de către autorităţile de reglementare din România şi de Fondul de Stabilitate Financiară al Greciei.

Tranzacţia a fost implementată în contextul strategiei de reducere a NPLs a NBG în conformitate cu Obiectivele Operaţionale prezentate Mecanismului Unic de Supraveghere şi reprezintă una dintre cele mai mari vânzări de credite neperformante (NPLs) corporative de pe piaţa românească.

„Finalizarea acestei vânzări foarte importante poate marca oficial reluarea tranzacţiilor cu credite neperformante în România. A fost un proiect complex, derulat pe parcursul unei perioade considerabile de timp, care a implicat o colaborare susţinută între echipele de avocaţi şi consultanţi din numeroase arii de practică juridică (drept corporativ, financiar-bancar, imobiliar, comercial, fiscal) şi care a fost derulat în contextul nemaiîntâlnit generat de pandemia COVID-19”, a declarat Rodica Manea, Partner Corporate M&A în cadrul CMS România.

Echipa de avocaţi CMS a asistat NBG cu privire la toate aspectele juridice ale tranzacţiei - consiliere pe structurare, due diligence extins, data room, documente complexe de tranzacţie, pachetul de garanţii implementate, negociere, semnare şi finalizare.

Tranzacţia a fost coordonată de Rodica Manea (Partener Corporate M&A) cu suportul Cristinei Reichmann (Partener Finance) şi Claudiei Nagy (Avocat Asociat Senior Corporate M&A). Din echipa extinsă au făcut parte: Adina Nănescu (Finance); Alexandru Dumitrescu (Real Estate); Raluca Ionescu, Simona Strava, Eduard Roventa şi Cristina Ciomoş (Corporate M&A); Anna Morogai, Tatiana Casapciuc, Andrei Cristescu şi Adrian Linca (Commercial); Roxana Popel (Tax), precum şi alţi avocaţi din cadrul CMS România.

„Tranzacţiile cu credite neperformante (NPLs) rămân unul dintre instrumentele cheie în vederea restructurării şi reorganizării activelor actorilor economici aflaţi în situaţii dificile, generate de impactul pandemiei Covid-19. Piaţa ne arată că interesul pentru acestea rămâne ridicat, indiferent de zonele din care provin investitorii. Domeniul legat de restructurări va rămâne unul ofertant şi pe viitor, fie că vorbim de restructurarea forţei de muncă, de restructurări de activitate, achiziţii de bunuri neperformante, restructurarea datoriilor,  insolvenţă sau litigii. De remarcat şi faptul că în ciuda pandemiei, în România s-au înregistrat o serie de tranzacţii record în care echipa locală a CMS a fost implicată, de asemenea, fie că ne referim la cea mai mare achiziţie din sectorul spaţiilor de birouri de anul trecut sau la această vânzare de credite corporative neperformante recent finalizată”, a spus Horea Popescu, Managing Partner al biroului CMS România şi Coordonator al practicii Corporate M&A în Europa Centrală şi de Est.

National Bank of Greece a vândut anul trecut Banca Românească către Eximbank, bancă deţinută de statul român prin Ministerul Finanţelor. Eximbank a plătit un preţ de 59,4 mil. euro pentru cumpărarea participaţiei de 99,28% din capitalul social al Băncii Româneşti şi a mai transferat la data încheierii tranzacţiei o sumă de 65 mil. euro către grupul elen National Bank of Greece (NBG), fostul proprietar al Băncii Româneşti, sub forma unui depozit colateral. 

Grupul elen mai deţine în România NBG LEasing.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
finalizare,
nbg,
tranzactie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.