Avocatul Poporului aşteaptă argumente de la Preşedinţie pentru a ataca rectificarea bugetară la CCR

Postat la 06 septembrie 2018 30 afişări

Avocatul Poporului a anunţat că va analiza atent cererea preşedintelui Klaus Iohannis de a ataca la CCR rectificarea bugetară adoptată de Guvern, precizând că în paralel aşteaptă şi argumentele juridice de la Preşedinţie pentru a demara un astfel de demers.

Avocatul Poporului aşteaptă argumente de la Preşedinţie pentru a ataca rectificarea bugetară la CCR

"Avocatul Poporului va analiza cu atenţie solicitarea publică a Preşedintelui României de formulare a unei excepţii de neconstituţionalitate referitoare la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului României privind rectificarea bugetară, după publicarea acesteia în Monitorul Oficial. În paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului aşteaptă prezentarea de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale a argumentelor juridice pe baza cărora a fost formulată solicitarea publică a Preşedintelui României", se arată într-un comunicat de presă al Avocatului Poporului remis joi MEDIAFAX.

Reprezentanţii instituţiei adaugă că vor analiza şi jurisprudenţa CCR, a CEDO şi a Comisiei de la Veneţia cu privire la acest subiect.

"În acest sens, Avocatul Poporului a dispus, încă de ieri, 5 septembrie 2018, identificarea şi studierea jurisprudenţei Curţii Constituţionale a României (C.C.R.) referitoare la eventualele implicaţii constituţionale ale adoptării unor acte normative în absenţa avizului consultativ, în general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, în special. În acelaşi timp, este examinată atât jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (C.E.D.O.), cât şi cea a Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Veneţia). Jurisprudenţa instituţiilor sus-amintite este analizată şi cu privire la posibila existenţă a unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Guvern. De asemenea, sunt examinate atât Legea nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cât şi alte reglementări aplicabile în materie", a completat sursa citată.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.