Avertismentul primit de România de la puternicul grup austriac Erste, proprietarul celei mai mari bănci de pe piaţa locală

Postat la 02 februarie 2019 388 afişări

Avertismentul primit de România de la puternicul grup austriac Erste, proprietarul celei mai mari bănci de pe piaţa locală

Taxa pe activele financiare ale băncilor s-ar putea să fie luată în calcul de către Guvern drept venit pentru bugetul de stat, dar nu în mod transparent, arată o analiză BCR făcută pentru Erste. În plus, deficitul bugetar ţintit s-ar putea să fie de 3%, nu de 2,55%, aşa cum se susţine oficial.

„Suntem sceptici cu privire la prevederile bugetului de stat privind taxa bancară şi sectorul privat de pensii şi credem că o prognoză prea optimistă privind o creştere a veniturilor fiscale cu 7,5 miliarde de lei în 2019 ar putea ascunde veniturile din taxa bancară, cel puţin în primul trimestru al anului 2019, şi o schimbare profundă a industriei private de pensii”, notează Eugen Sinca, economist în cadrul BCR. Acesta a făcut observaţiile într-o analiză privind proiectul de buget al României pentru 2019, analiză publicată de Erste Research Group. Grupul austriac Erste a devenit proprietarul unic al BCR din a doua jumătate a anului trecut.

Taxa pe activele financiare ale băncilor este de 0,1-0,5% pentru un ROBOR mediu trimestrial de 2-4%, de la începutul acestui an, conform OUG nr. 114/2018. Normele de aplicare ale acestui act normativ nu au fost emise, astfel că rămâne neclar, cum va fi calculată această taxă.

„Nu este clar dacă Guvernul consideră că mediile ROBOR la 3 luni şi la 6 luni ar putea să scadă sub 2% sau ar putea fi modificate prevederile ordonanţei de urgenţă care a introdus taxa bancară în luna decembrie a anului trecut”, mai scrie în nota de analiză a BCR, semnată de Eugen Sinca.

Citiţi mai mult pe zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
avertisment,
primire,
romania

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.