Avertisment îngrijorător de la FMI: Norii care se adună deasupra economiei globale sunt mai negri pe zi ce trece

Autor: Alex Ciutacu Postat la 12 iunie 2018 430 afişări

Avertisment îngrijorător de la FMI:  Norii care se adună deasupra economiei globale sunt mai negri pe zi ce trece

Christine Lagarde, managing director în cadrul Fondului Monetar Internaţional, avertizează că norii ce se acumulează deasupra orizontului economiei globale „sunt mai negri pe zi ce trece” în contextul disputei comerciale cu privire la tarifele pe import, potrivit Business Insider.

Comentariile au venit după ce preşedintele american Donald Trump a plecat mai devreme din summit-ul G7, numindu-l pe premierul canadian Justin Trudeau „necinstit şi slab”, s-a certat cu liderii prezenţi şi a refuzat să semneze un comunicat împreună cu aceştia.

„Norii deasupra orizontului pe care îi semnalam în urmă cu şase luni devin mai negri pe zi ce trece”, spune Lagarde în Berlin.

Deşi Lagarde nu a menţionat numele lui Trump, ea a vorbit despre creşterea tensiunilor şi de provocările ce survin asupra regimului internaţional de comerţ, a cărui bună funcţionare reprezintă una dintre priorităţile FMI-ului.

„Tensiunile comerciale din ce în ce mai mari pe care le vedem, ele aduc un risc economic major, subminând cea mai mare perioadă de sustenabilitate de la criza financiară până acum”, spune Roberto Azevedo, directorul Organizaţiei Mondiale a Comerţului. „Trebuie deci să oprim escaladarea acestor tensiuni”.

FMI vede o creştere economică globală de 3,9% pentru anul acesta şi pentru următorul, acesta fiind cel mai rapid ritm din ultimii 7 ani.

Lagarde a vorbit despre aceşti „nori negri” în aprilie când a anunţat că datoria globală a ajuns la un record de 164 de trilioane de dolari, economiile avansate fiind la un nivel de îndatorare nemaiîntâlnit de la Al Doilea Război Mondial.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fmi,
nori,
trecere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.