ARPIM: Taxa clawback a crescut cu 60% în ultimii doi ani

Autor: Andra Stroe Postat la 28 iunie 2018 58 afişări

În primul trimestru al anului 2018, taxa clawback a ajuns la 24,1%, fiind cu 60% mai mare comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2016, anunţă Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente, precizând că din acest motiv sute de medicamente au fost retrase de pe piaţă.

ARPIM: Taxa clawback a crescut cu 60% în ultimii doi ani

„Nivelul suprataxării, unic în Europa, corelat cu preţul medicamentelor stabilit la nivelul minim european, a dus la retragerea de pe piaţă a sute de produse. Riscul ca multe alte medicamente să dispară de pe piaţă este major în condiţiile în care estimările Asociaţiei Române a Producătorilor de Medicamente (ARPIM) arată că în primul trimestru al anului 2019 taxa clawback poate atinge pragul de 27%, un maxim istoric, dacă luăm în considerare şi revizuirea preţurilor care va fi finalizată în octombrie”, se arată într-un comunicat de presă remis, joi, de ARPIM.

ARPIM propune ca să fie plafonată taxa clawback, însă susţine că este o soluţie care poate fi benefică sistemului de sănătate doar în condiţiile creşterii bugetului alocat medicamentelor cu 17% faţă de nivelul actual. Totodată, ARPIM anunţă că a înaintat autorităţilor o serie de soluţii alternative de finanţare.

Citiţi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.