Armand şi Drulă modernizează Gara de Nord, primarul a semnat desfiinţarea spaţiilor de la metrou

Autor: Dorin Oancea Postat la 11 aprilie 2021 438 afişări

Armand şi Drulă modernizează Gara de Nord, primarul a semnat desfiinţarea spaţiilor de la metrou

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, şi ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, au discutat despre modernizarea Gării de Nord, despre subiectul construcţiilor ilegale din metrou şi problemele Sectorului 1. Clotilde Armand a semnat dispoziţiile pentru desfiinţarea spaţiilor de la metrou.

“Trebuie sa facem ceva cu Gara de Nord. Vrem o esplanadă, vrem o gară modernă. Este o viziune. Gara este sufletul oraşului”, a declarat Clotilde Armand, într-un vlog postat pe YouTube.

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a explicat că, în acest caz, este vorba de o chestiune care ţine foarte mult de urbanism şi de arhitectură: “CFR aşa cum a gândit întotdeauna dezvoltarea infrastructurilor feroviare este foarte tehnic. Ştie despre şină, despre peron, despre semnalistică. Aici este o chestiune care ţine de ţesutul oraşului”. Potrivit lui Drulă, aceste lucrări de mari amploare trebuie gândite integrat.

„O gară are nevoie de o esplanadă, de un spaţiu mare, unde ne întâlnim, unde ne vedem. Acum avem acest spaţiu, într-un fel, spaţiul Gării de Nord, dar care nu este unul viu, este separat de gară de şase benzi de circulaţie. Trebuie să readucem acest spaţiu deschis în faţa gării, să mutăm zona rutieră departe de gară. Deja vom avea un spaţiu în care oamenii vor putea respira, în care oamenii să vină, să fie un spaţiu social”, spune Clotilde Armand.

Ministrul Transporturilor a arătat că în acest proiect trebuie implicată şi Primăria Capitalei, fiind vorba de bulevarde, parcul din faţa gării şi Muzeul CFR. “Întreaga zonă are mult potenţial, trebuie o viziune, poate facem un concurs internaţional”, afirmă Cătălin Drulă.

O altă discuţie a atins situaţia spaţiilor comerciale de la metrou, desfiinţarea construcţiilor ilegale din staţiile aflate pe raza Sectorului 1. Înregistrarea a fost realizată vineri seară. “Chiar astăzi, acum câteva ore, am semnat dispoziţiile de primar pentru a desfiinţa aceste spaţii comerciale. Construcţii ilegale. Am semnat să fie desfiinţate”, afirmă primarul Sectorului 1. “Vrem în primul rând legalitate. Vrem staţii de metrou sigure şi moderne”, a mai declarat Clotilde Armand.

Ministrul Transporturilor a explicat că este vorba de construcţii care nu au autorizaţii de construire şi care ocupă domeniul public fără un contract comercial. “A existat un contract comercial şi acela, spun eu, nefericit, şi nu în interesul Statului Român şi al Metrorex, cu firma sindicatului, dar acel contract a ajuns la termen. Este o formă de asociere care juridic se numeşte asociere în participaţiune. A expirat în 2018. De atunci, doar sindicatul încasează bani în mod ilegal. Mulţi dintre aceşti comercianţi sunt victime ale sindicatului,” a precizat Cătălin Drulă.

Primarul Sectorului 1 a mai spus că sunt disponibile mai multe spaţii pentru a fi oferite comercianţilor din staţiile de metrou: “Avem o viziune despre ce ar însemna un comerţ stradal de calitate.”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
primărie,
minister,
planuri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.